Σέρπικο -Το νέο όπλο στα χέρια των Ιταλών για πάταξη της φοροδιαφυγής

Σε λειτουργία τίθεται απο σήμερα το νέο “θανάσιμο όπλο” του Ιταλικού υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα, η οποία σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχεται στα 130 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Πρόκειται για ένα νέο σύστημα πληροφορικής, το οποίο παρέχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών και παρακολουθεί κάθε κίνηση που ξεπερνά το ποσό των 1.000 ευρώ, προκειμένου να εντοπίσει σημαντικό αριθμό φοροφυγάδων.

Το “Σέρπικο” όπως αποκάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας το εν λόγω πρόγραμμα (από το όνομα του πρωταγωνιστή γνωστής αμερικανικής αστυνομικής τηλεοπτικής ταινίας) έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 24.200 διαφορετικές πληροφορίες το δευτερόλεπτο.

Οι έρευνες βασίζονται στον Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε Ιταλού φορολογούμενου.

Ωστόσο, οι πλέον επισταμένοι έλεγχοι θα γίνονται όπου παρατηρούνται ανισορροπίες μεταξύ του βιοτικού επιπέδου και του συνολικού ποσού που δηλώνεται ως φορολογητέο στην εφορία.