Σέρβος πρωθυπουργός: “Ή μας δίνετε σερβικούς δήμους στο Κόσοβο ή δεν χάνουμε άλλο χρόνο”

Ξεκάθαρος ήταν ο Σέρβος πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς στις Βρυξέλλες, γνωστοποιώντας τη θέση ότι η  Σερβία θέλει να προχωρήσει προς την ΕΕ με το εξής:
“Έχουμε μόνον ένα αίτημα – ή μας δίνετε κοινότητα σερβικών δήμων που θα έχει τι να κάνει, ή δεν μπορούμε πλέον να χάνουμε χρόνο” τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η βασική αρμοδιότητα της ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο θα αφορά το ποιος θα φροντίζει για την ασφάλεια. “Πρέπει να υπάρχουν διεθνείς εγγυήσεις ότι ο στρατός του Κοσόβου δεν θα εισέρχεται σε αυτή την περιοχή, ότι τα τανκς της Πρίστινας θα βρίσκονται στα διοικητικά όρια, στη Ρούντνιτσα δεν θα μπορούν να προχωρήσουν” υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι η κοινότητα σερβικών δήμων πρέπει να έχει αποφασιστική επιρροή στους τομείς της αστυνομίας, των εσωτερικών υποθέσεων, της δικαιοσύνης και της στελέχωσης προσωπικού. Η συμφωνία αυτή θα εγγυηθεί τη σταθερότητα όχι μόνο του Κοσόβου, αλλά και της περιοχής, υπογράμμισε.

“Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν λέμε ότι προτείναμε κάτι, αλλά στο τέλος θα αποδεχθούμε λιγότερα” ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο κυβερνητικό μέγαρο στο Βελιγράδι.