Σάρκα και οστά παίρνει το τερματικό φυσικού αερίου

Στις αγορές τα  πρώτα αποθέματα κυπριακού αερίου υπολογίζεται ότι θα βγουν στα τέλη του 2019 αρχές του 2020, αν όλα λειτουργήσουν ορθά σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την επιβεβαιωτική  γεώτρηση, όπου θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της ποσότητας των κυπριακών κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12.

Αμέσως μετά υπολογίζεται ότι η Κύπρος θα βγει στις αγορές για να προπωλήσει μέρους του κυπριακού αερίου.

 Χθες το πρωί έγινε το πρώτο θετικό βήμα με την υπογραφή Μνημόνιου  Συναντίληψης για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και εκπροσώπων των τριών εταιριών Noble, Delek και Avner.

Μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής, ο κ. Λακκοτρύπης είπε  ότι η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί «το επόμενο βήμα στον οδικό χάρτη για την εκμετάλλευση των  κοιτασμάτων φυσικού αερίου», ενώ συμπλήρωσε ότι ο τερματικός σταθμός θα αποτελέσει τη βασική αναγκαία υποδομή για την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Παράλληλα, ο Υπουργός είπε ότι το έργο σηματοδοτεί για την Κύπρο και τους πολίτες της ιδιαίτερα θετικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Η ολοκλήρωσή του, συνέχισε, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της ενεργειακής στρατηγικής, με απώτερο στόχο την εδραίωση της Κύπρου ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Ρωτήθηκε τέλος και για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία, όπως είπε, προχωρά καλά και εντός χρονοδιαγραμμάτων. «Είμαστε ικανοποιημένοι» είπε ο κ. Λακκοτρύπης, ενώ πρόσθεσε ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δυο-τριών μηνών, καταδεικνύοντας τις ποσότητες του κοιτάσματος «Αφροδίτη».