Σάντος: ”Να δοθεί το βάρος στις ακαδημίες”

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός σε ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνει η Super League, επισήμανε: «Οι ακαδημίες είναι η βάση του ποδοσφαίρου. Χωρίς ακαδημίες δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόοδος σε αυτόν τον τομέα. Πλέον οι συνθήκες δουλειάς είναι πολύ καλύτερες. Την πρώτη στιγμή που έφτασα στην Ελλάδα υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι και δεν υπήρχε η αίσθηση πως πρέπει να είναι σωστές οι συνθήκες σε μια ακαδημία. Δεν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για τις ακαδημίες».

Για την εξέλιξη που έχει σημειωθεί ανέφερε: «Είμαι χαρούμενος που έχει γίνει ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο κομμάτι που είναι η ποιοτική δουλειά. Το να έχεις ένα καλό γήπεδο δεν φτάνει. Πρέπει να μπει ποιότητα στις ακαδημίες. Αυτό είναι θέμα όσων δουλεύουν στις ακαδημίες. Σήμερα δεν μπορούμε να δώσουμε μεγάλα ποσά για αγορά ποδοσφαιριστών».

Οσο για το αν υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα, υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο για ποδόσφαιρο, αλλά για να το αξιοποιήσουμε πρέπει να το εκπαιδεύσουμε. Οπως και στα πανεπιστήμια που βγαίνουν γιατροί και μηχανικοί, έτσι και στις ακαδημίες πρέπει να βγαίνουν ποδοσφαιριστές. Πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην οργάνωση των ακαδημιών και στη δημιουργία σημαντικών ποδοσφαιριστών που θα μας αντιπροσωπεύουν εντός και εκτός συνόρων. Εάν κάνουμε κάτι τέτοιο, βοηθάμε το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα».

Ο Σάντος έφερε για παράδειγμα προς μίμηση τον τρόπο λειτουργίας της Μπαρτσελόνα: «Εχουμε χάσει πολλούς παίκτες, πολλά ταλέντα, επειδή δεν μαθαίνουν πραγματικό ποδόσφαιρο. Αν βάζεις μόνο γκολ, δεν κάνεις τίποτα. Γιατί θα δέχεσαι και γκολ. Η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη αμυντική ομάδα στον κόσμο και είναι η καλύτερη επιθετικά γιατί ξέρει πώς να παίξει με την μπάλα».

Τέλος, μίλησε για το πλάνο ανάπτυξης που έχει καταθέσει στην ΕΠΟ και πρότεινε τη δημιουργία ενός πρωταθλήματος για παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο Κ-17 και Κ-20. Για μένα υπάρχει μεγάλη ηλικιακή διαφορά. Είναι αδύνατον να παίξουν παιδιά 17 ετών με παιδιά 13-14 ετών. Δεν μπορούν να παίζουν μαζί αυτά τα παιδιά. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αυτό το χάσμα. Πρέπει να βάλουμε πρωταθλήματα από 15 ετών».

onsports.gr