Σάντος: «Δεν επαναπαυόμαστε με την πρόκριση στους “16”»

Σε συνέντευξη τύπου ενόψει του αποψινού αγώνα της Εθνικής Ελλάδος ο προπονητής Φερνάντο Σάντος δήλωσε τα ακόλουθα:

Σχετικά με τον αγώνα: «Περιμένω έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Η Κόστα Ρίκα έδειξε στους ομίλους ότι είναι πολύ δυνατή ομάδα. Είναι οργανωμένη, συγκεντρωμένη, ανταγωνιστική. Περιμένουμε ότι θα παίξουμε με μια ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε πρέπει να είμαστε καλύτεροι από την Κόστα Ρίκα. Ένας θα κερδίσει. Έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι δύο ομάδες με διαφορετικά στιλ, ελπίζω να κερδίσει η Ελλάδα».

Για το αν υπάρχει ευθύνη στην Ελλάδα μετά τον αποκλεισμό πολλών ευρωπαϊκών ομάδων: «Η ευθύνη είναι η ίδια για όλες τις ομάδες. Άλλες είναι από την Ευρώπη, άλλες από την Ασία. Όλες οι ομάδες κάτι κουβαλούν. Δεν μας ενδιαφέρει ότι κάποιες ομάδες αποκλείστηκαν και δεν κουβαλάμε εμείς κάποια ευθύνη. Εμείς ως ομάδα περάσαμε και θέλουμε να δείχνουμε σε κάθε ματς ότι αξίζουμε το σεβασμό».

Για την Κόστα Ρίκα: «Δεν ήταν άγνωστη η Κόστα Ρίκα. Εγώ την ήξερα ως ομάδα. Ήταν στον “όμιλο του θανάτου”. Πολλοί εξεπλάγησαν ιδιαίτερα όσοι κάνουν προγνωστικά. Έτσι έγινε και με την Ελλάδα το 2004. Την είχαν ξεγραμμένη και πέτυχε αυτό το ιστορικό κατόρθωμα. Για αυτό πρέπει να προσέξουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, αλλά θέλει προσοχή στις αντεπιθέσεις της Κόστα Ρικα που είναι πολύ καλές. Μοιάζουμε σαν ομάδες αλλά έχουμε και διαφορές. Παίζουν 4-5-1 κάποιες φορές, που εμείς δεν παίζουμε. Εμείς θα κάνουμε κάτι περισσότερο από τις αντεπιθέσεις. Θα είμαστε προσεκτικοί γιατί η Κόστα Ρίκα έχει καλές αντεπιθέσεις».

Για το αν υπάρχουν ομοιότητες με το ματς κόντρα στη Γερμανία στο EURO 2012: «Δεν βλέπω κάποια σχέση με το ματς κόντρα στη Γερμανία. Και τότε είχαμε προετοιμαστεί. Δεν ήταν γύρος των “16”, ήταν προημιτελικός. Παίξαμε με τη Γερμανία τότε και ήταν διαφορετική η προετοιμασία. Δεν υπάρχει σύγκριση. Είναι τελείως διαφορετικός αντίπαλος. Εγώ πιστεύω ότι θα πάμε καλά αύριο».

Για το γεγονός ότι λήγει το συμβόλαιό του: «Έτσι είναι με τα συμβόλαια. Τελειώνουν στις 30 Ιουνίου. Εμένα λήγει στις 30 Ιουνίου, αλλά έτσι είναι. Άλλοι είναι στην ίδια θέση, άλλοι δεν έχουν καθόλου συμβόλαιο. Αν η ομάδα προκριθεί θα συνεχίσουμε αφού η FIFA δεν δέχεται άλλο τύπο συμβολαίου. Δεν υπάρχει θέμα».

Για το αν η Κόστα Ρίκα θα αλλάξει κάτι στον τρόπο παιχνιδιού της: «Δεν νομίζω ότι θα δούμε κάτι διαφορετικό. Δεν βλέπω γιατί να αλλάξει η Κόστα Ρίκα τον τρόπο που έπαιζε μέχρι τώρα».

Για τον Καρνέζη: «Δεν ξέρω για τον Καρνέζη. Σήμερα προπονήθηκε κανονικά. Θα παίξει μόνο αν είναι 100% έτοιμος. Αν οι γιατροί δώσουν το ΟΚ, θα παίξει. Έχει ένα πόνο στην πλάτη».

Είναι χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα; «Δεν ξέρω αν είναι χρυσή ευκαιρία. Χρυσό επίτευγμα θα είναι να φτάσουμε στον τελικό. Γράφουμε ιστορία. Μόνο 8 ομάδες έχουν κατακτήσει παγκόσμιο κύπελλο. Θα είναι ευκαιρία».

Για τον Κάμπελ: «Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για κάποιον παίκτη ατομικά, όπως δεν κάνω και για τους δικούς μου. Σέβομαι όλη την ομάδα. Το σημαντικό είναι ότι όλη η ομάδα είναι εξαιρετική για αυτό δεν θέλω να πω για τον Κάμπελ κάτι ξεχωριστό. Όλη η ομάδα είναι πολύ καλή».

Για το πως θα περάσει το αποψινό βράδυ: «Απόψε ακριβώς τα ίδια. Θα κάνω ό,τι έκανα το βράδυ πριν από το ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού. Σε διαφορετικό όμως ξενοδοχείο. Αλλά σίγουρα θα κοιμηθώ καλά. Αλλά ελπίζω να μην έχω ξανά ελικόπτερο από πάνω μου».

Προπονήθηκαν οι παίκτες στα πέναλτι; «Σήμερα δεν κάναμε ειδική προπόνηση για τα πέναλτι. Δεν είχαμε και τέρμα…».

Για το γεγονός ότι θα υπάρχουν πολλοί οπαδοί της Κόστα Ρίκα στο γήπεδο: «Οι παίκτες μου θα ασχοληθούν με την Κόστα Ρίκα, όχι με τις κερκίδες. Βλέπω φυσικό οι Βραζιλιάνοι να υποστηρίζουν μια λατινοαμερικάνικη ομάδα. Δεν ξέρω αν δεν τους αρέσει για κάποιο λόγο η Ελλάδα. Δεν θα το πάρουμε κατάκαρδα. Και άλλα τρία ματς να παίξουμε, μπορεί να είναι έτσι. Η Βραζιλία μπορεί να μιλά την ίδια γλώσσα με εμένα αλλά υποστηρίζουν άλλες ομάδες. Τι να κάνουμε;».

Υπάρχει φαβορί: «Σίγουρα κάποιες ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες. όταν αρχίζουν οι νοκ άουτ αγώνες. Είναι διαφορετική κατάσταση. Στην πρώτη φάση κάτι μπορεί να διορθώσεις. Αν βρεθείς όμως σε κακή μέρα τα πράγματα είναι δύσκολα. Φυσικά όμως υπάρχουν φαβορί στο Παγκόσμιο Κύπελλο».