Σάλος στη Βρετανία! Ο ξάδελφος της Ελισάβετ «πουλάει» εμπορικές συμφωνίες με τον Πούτιν

Στη ρωσική ρουλέτα «έπαιξε» την αξιοπρέπεια της βασιλικής οικογένειας και τη δική του ο 78χρονος πρίγκιπας Μιχαήλ του Κεντ, εγγονός του βασιλιά Γεωργίου του Ε’ και πρώτος ξάδελφος της 95χρονης βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Βρετανός γαλαζοαίματος, ένοικος στο παλάτι του Κένσινγκτον, όπως και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, πιάστηκε στην παγίδα δύο ερευνητών δημοσιογράφων από την εφημερίδα Sunday Times σε συνεργασία με την εκπομπή Dispatches του Channel 4.

Το Σάββατο το πρωί οι δύο δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν ως επενδυτές εταιρείας χρυσού από τη Νότιο Κορέα σε βιντεοκλήση μέσω Zoom με τον πρίγκιπα του Κεντ και τον στενό συνεργάτη του, Σίμον Ίζαακς, μαρκήσιο του Ρίντινγκ.

Οι δύο δημοσιογράφοι ήθελαν να διαπιστώσουν αν έχουν βάση οι επί μακρόν φήμες ότι ο πρίγκιπας εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και τους δεσμούς του με τη Ρωσία και τον Πούτιν (η εκ μητρός γιαγιά του ήταν Ρωσίδα) και έναντι αδράς αμοιβής, υποσχόταν σε επενδυτές να τους βοηθήσει να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα, μέσω των γνωριμιών του στο Κρεμλίνο.

Πράγματι, ο ξάδερφος της Ελισάβετ δήλωσε στους υποτιθέμενους επενδυτές ότι με 10.000 λίρες την ημέρα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα πενθήμερο ταξίδι στη Ρωσία για να προωθήσει μέσω των επαφών του στο Κρεμλίνο την επένδυσή τους, αλλά και πως με αμοιβή 200.000 δολάρια (142.000 λίρες) είχε τη δυνατότητα να μαγνητοσκοπήσει μια ομιλία του στο παλάτι του Κένσινγκτον, στην οποία θα ανέφερε πως η επένδυση έχει την πλήρη στήριξή του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των τεσσάρων ανδρών μέσω Zoom ο μαρκήσιος του Ρίντινγκ τόνισε στους «επενδυτές» από τη Νότιο Κορέα πως ο πρίγκιπας είναι «ο ανεπίσημος πρέσβης της βασίλισσας στη Ρωσία» ενώ ο ίδιος ο Βρετανός γαλαζοαίματος τους ανέφερε τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με το Κρεμλίνο και μάλιστα, πως έχει τιμηθεί από τη Ρωσία με το «Τάγμα της Φιλίας» για την προσφορά του στις αγγλορωσικές σχέσεις.

Το 2003 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία είχε συναντηθεί στο παλάτι του Κένσινγκτον με τον πρίγκιπα Μιχαήλ.

Ο πρίγκιπας με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως έχει να δει τον Πούτιν 18 χρόνια

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Τύπο, ο μαρκήσιος του Ρίντινγκ προειδοποίησε τους επενδυτές πως η συνομιλία τους είναι άκρως εμπιστευτική «επειδή δεν θα θέλαμε να γνωρίζει ο κόσμος ότι αυτός – ο πρίγκιπας – βλέπει τον Πούτιν καθαρά για υποθέσεις δουλειάς».

Μετά τον σάλο που ξέσπασε για το σκάνδαλο με τον ξάδελφο της βασίλισσας ο ίδιος, μέσω του γραφείου του, διέψευσε πως διατηρεί σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο και με ανακοίνωσή του υποστήριξε πως έχει να δει τον Πούτιν 18 χρόνια.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ιδιαίτερος γραμματέας του πρίγκιπα έκανε σαφές στους επενδυτές πως τίποτα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής πρεσβείας και τη βοήθεια του ρωσοαγγλικού εμπορικού επιμελητηρίου, στο οποίο ο πρίγκιπας Μιχαήλ είναι επικεφαλής.

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα Μιχαήλ του Κεντ δεν είναι «εργαζόμενα» μέλη της βασιλικής οικογένειας, δηλαδή, δεν λαμβάνουν ετήσια αμοιβή από τον θεσμό Sovereign Grant, αλλά συχνά εκπροσωπούν τη βασίλισσα σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Πριν την πανδημία το ζεύγος των Βρετανών γαλαζοαίματων συνήθιζε να εκπροσωπεί την «αειθαλή» μονάρχη σε περίπου 200 επίσημες εκδηλώσεις ετησίως.

Ο πρίγκιπας κερδίζει τα προς το ζην από μια εταιρεία παροχής συμβουλών σε επιχειρήσεις και πληρώνει ενοίκιο για τη διαμονή του στο παλάτι του Κένσινγκτον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

Το Channel 4 αναμένεται να προβάλει τη Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή Dispatches (Αποστολές) και υπό τον τίτλο «Royals for Hire» την συνομιλία του πρίγκιπα και του στενού συνεργάτη με τους δύο υποτιθέμενους επενδυτές.

Η ίδια εκπομπή προσπάθησε να προσεγγίσει και άλλα τέσσερα μέλη της βασιλικής οικογένειας με τον ίδιο σκοπό (τα ονόματα των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί), αλλά η προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα.