Σάλος στη Βρετανία για τις επισκευές με… κόλλα στιγμής σε πυρηνικό υποβρύχιο!

Κατεπείγουσα έρευνα διέταξε στη Βρετανία η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού μετά την αποκάλυψη ότι εργάτες επισκεύασαν με κόλλα στιγμής σπασμένα μπουλόνια μέσα σε θάλαμο πυρηνικού αντιδραστήρα σε ένα από τα υποβρύχια κλάσης Trident της χώρας.

Οι ακατάλληλες επισκευές στις κεφαλές των μπουλονιών, οι οποίες είχαν φθαρεί από το υπερβολικό στρίψιμο, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου στο πυρηνικό υποβρύχιο HMS Vanguard, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Sun. Οι εργασίες επισκευής πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο ανακαίνισης αποβάθρας στο HMNB Devonport στο Πλύμουθ, η οποία έχει καθυστερήσει τέσσερα χρόνια και είχε ξεπεράσει τον προϋπολογισμό κατά 300 εκατομμύρια στερλίνες.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας φέρεται να ζήτησε μετά την αποκάλυψη «διαβεβαιώσεις για μελλοντικές εργασίες» που θα πραγματοποιηθούν στο υποβρύχιο με εκτόπισμα 16.000 τόνων από την εταιρεία Babcock, που έχει αναλάβει το έργο.

Σχολιάζοντας το νέο στραπάτσο στο γόητρο του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού πηγή του έκανε λόγο για «ντροπή», προσθέτοντας: «Τα πρότυπα είναι πρότυπα. Τα πυρηνικά πρότυπα δεν διακυβεύονται ποτέ». Ο πρώην υποπλοίαρχος Ράιαν Ράμσεϊ πρόσθεσε ότι τέτοιες επισκευές «[σε κάνουν] να αναρωτιέσαι τι άλλο έχει γίνει άσχημα». Ως αποτέλεσμα των καθυστερημένων εργασιών, τα άλλα υποβρύχια κλάσης Trident του Ηνωμένου Βασιλείου – τα HMS Vengeance, HMS Victorious και HMS Vigilance – χρειάστηκε να παρατείνουν επί μακρόν τις περιπολίες τους. Και τα τέσσερα θα αντικατασταθούν από το 2028 από νέα πυρηνικά υποβρύχια κατηγορίας Dreadnought, που θα φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους Trident και θα μπορούν να εκτελούν επί μήνες αποστολές χωρίς να εντοπίζονται από εχθρικές δυνάμεις.

Τα υποβρύχια αυτά θα είναι μεγαλύτερα με μήκος κοντά στα 153 μέτρα και εκτόπισμα 17.200 τόνων και με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τριών δεκαετιών.