Σάλος με τις διαγραφές δανείων: Τι απαντούν Ρότσας και Ζαννέττος

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα του Sigma, όπου αναφέρθηκε σε παραχωρηση πιστωτικών διευκολύνσεων προς τον κ. Χρίστο Ρότσα, πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ και τον επαρχιακό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθο Ζανέττο.

Στο ρεπορτάζ του Sigma αποκάλυψε ότι στον Χρίστο Ρότσα είχε διαγραφεί το ποσό των 907 χιλιάδων ευρώ.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο»  με αφορμή το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του σταθμού, ο Χρίστος Ρότσας διερωτήθηκε:  «Επειδή είμαι πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο δεν μπορώ να κάνω αναδιάρθρωση;».

Ο κ. Ρότσας, κληθείς να παραθέσει τη θέση του αναφορικά με στοιχεία που παρουσίασε το ΣΙΓΜΑ, σε ότι αφορά πιστωτικές διευκολύνσεις που φέρεται να έλαβε από Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα, ανέφερε ότι οι κατηγορίες, όπως τις χαρακτήρισε, είναι σοβαρές, ενώ έκανε και λόγο και για δολοφονία χαρακτήρων.

Επί του προκειμένου, ο κ. Ρότσας, υποστήριξε ότι είχε συνάψει δάνεια κατά τα έτη 2007 – 08.

Λόγω της κρίσης, όπως είπε, οι τιμές των πολεοδομικών ζωνών άλλαξαν. Το αποτέλεσμα, είπε, ήταν η κρίση να μειώσει την αξία του ακινήτου πιο κάτω από το δάνειο την ώρα που αυτό αυξανόταν.

«Και εγώ πήγα εκεί και έκανα αναδιάρθρωση», σημείωσε.

Όπως υποστήριξε, ο ίδιος, κατά την αναδιάρθρωση του δανείου του, έδωσε ένα οικόπεδο κοντά από στο καινούργιο Mall της Λευκωσίας στην Κοκκινοτριμιθιά, το οποίο όπως είπε, κοστολογήθηκε πολύ πιο χαμηλά από την αντικειμενική αξία που έχει σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Ρότσας, ανέφερε ότι σήμερα η Altamira, θα βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά τα ακίνητα, σε σχέση με τα χρήματα που δανείστηκε ο ίδιος από την Συνεργατική.

Την ίδια ώρα παραδέχτηκε ότι τρία διευθυντικά στελέχη της πρώην ΣΠΕ Στροβόλου, εγγυήθηκαν όριο παρατραβήγματος, λέγοντας ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι φίλοι του, ανεξαρτήτως αν ήταν στην Τράπεζα ή όχι. Ωστόσο, υποστήριξε ότι το παρατράβηγμα δεν το έβαλε στην αναδιάρθρωση του δανείου του.

Ο κ. Ρότσας, ανέφερε πως ήταν μια συνηθισμένη πρακτική στον Συνεργατισμό στελέχη να εγγυόνται ο ένας τον άλλον, φίλους και συγγενείς τους.

Σε δική του παρέμβαση, στη μεσημβρινή εκπομπή του OMEGA «Ενημέρωση τώρα», o επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζανέττος, έδωσε τη δική του εξήγηση, για το δάνειο των κοινοτικών συμβούλων που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων που έκαναν.

Ο  κ. Ζανέττος διερωτήθηκε γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία αφού όλα όπως είπε έγιναν στην βάση της κανονικής οδού αναδιάρθρωσης δανείων.

«Δεν υπήρξε καμία ευνοϊκή μεταχείριση ούτε προς το ΑΚΕΛ ούτε προς οποιονδήποτε. Δεν έγινε καμία χάρη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζανέττος.

Όπως εξήγησε η περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας, έχει να κάνει με δάνειο που έγινε από δύο φυσικά πρόσωπα που είναι κοινοτικοί σύμβουλοι του ΑΚΕΛ. .

«Αυτό το δάνειο ήταν όντως μη εξυπηρετούμενο και ως μη εξυπηρετούμενο οι δανειολήπτες πήραν επιστολή από την Altamira που του ζητούσε να γίνει αναδιάρθρωση», πρόσθεσε.

Όπως πρόσθεσε, «πήγαν έκαναν εισήγηση και η Αλταμίρα έκανε διαφορετική εισήγηση. Κατέληξαν στην πληρωμή 60 χιλιάδων για να κλείσει ο λογαριασμός. Το αρχικό ποσό ήταν 85 χιλιάδες» είπε ο κ. Ζανέττος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζανέττο, «σε τέτοια δάνεια είναι η συνήθης διαδικασία αποπληρωμής γιατί η τράπεζα τα ήθελε να τα ξεφορτωθεί» για να επισημάνει ότι υπήρχαν περιπτώσεις που η τράπεζα κούρευε μέχρι και και 75%.

«Του ζήτησε να πληρώσουν 60 από αρχικό ποσό από 85 για να κλείσει η εκκρεμότητα», κατέληξε ο κ. Ζανέττος.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Sigma, στο πιο πάνω δάνειο, αιτητές, είναι οι Δημήτρης Κ. Ματώλης και Γιαννάκης Α. Ανδρέου, οι οποίοι φέρονται να διατηρούσαν κοινό τρεχούμενο λογαριασμό με οφειλές προς τη Συνεργατική ύψους συνολικά 110 χιλιάδων ευρώ περίπου.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι αιτητές είχαν προσκομίσει επιστολή ημερομηνίας 16/05/2018, στην οποία έγραφαν ότι ο εν λόγω Τρεχούμενος δεν έγινε για προσωπικούς λόγους, αλλά για την ανέγερση του οικήματος των Λαϊκών Οργανώσεων Δάσους Άχνας και κρατείστε το αυτό για τη συνέχεια.

Στηριζόμενοι ,λοιπόν, σ’ αυτή την ιδιαιτερότητα, ζητούσαν να τους διαγραφούν οι 60 χιλιάδες και να μείνουν προς αποπληρωμή μόνο οι 50 χιλιάδες.Τελικά, η Συνεργατική Αμμοχώστου διέγραψε από τις 110 χιλιάδες, που ήταν η συνολική οφειλή, τις 54 χιλιάδες.