Ρώσος hacker ετοιμάζεται να περάσει τις πόρτες του δικαστηρίου

Για δίκη ετοιμάζονται οι αρχές των ΗΠΑ εναντίων ενός Ρώσου hacker ονόματι Roman Seleznev ο οποίος είναι ο γιος του Valery Seleznev, μέλος του Ρωσικού Κοινοβούλιου που αντιπροσωπεύει το Liber Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Seleznev είναι ένας από τους διασημότερους Ρώσους hackers μέχρι σήμερα και η σύλληψή του έχει προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο, με τους Ρώσους κρατικούς αξιωματούχου να αποκαλούν την σύλληψη του από τις αμερικανικές αρχές ως απαγωγή.

Ο Seleznev συνελήφθη σε ένα αεροδρόμιο στις Μαλδίβες, έξω από τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ, καθώς έκανε την αλλαγή στις πτήσεις ταξιδεύοντας πίσω στην Ρωσία.

Οι πράκτορες των ΗΠΑ στη συνέχεια μετέφεραν τον Seleznev προς το Γκουάμ και αργότερα μεταφέρθηκε στο Σιάτλ.
O Seleznev αντιμετωπίζει 40 κατηγορίες για όλα τα είδη αδικημάτων του hacking! 29 από τις 40 κατηγορίες σχετίζονται με το περίφημο WorldPay το 2008.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εγκληματική ενέργεια του Seleznev, αλλά σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, είχε δραστηριοποιηθεί στο χακάρισμα forums καρτών- από το 2002- όπου και πούλησε τα δεδομένα των πιστωτικών καρτών που είχε αποκτήσει.

Οι αρχές λένε ότι, μεταξύ του 2002 και του 2009, ο Seleznev χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο nCuX για να πουλήσει τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών στο internet.
Μετά την προσέγγιση των Αμερικάνων αξιωματούχων στους αρμόδιους της ρώσικης νομοθεσίας σχετικά με την πιθανή σύνδεση μεταξύ του nCuX και του Seleznev, ο χρήστης nCuX ανακοίνωσε αμέσως ότι επρόκειτο να αποσυρθεί και σταμάτησε όποια δραστηριότητα ήταν ενεργή.
Τότε ήταν που ο Seleznev καταχώρησε ένα νέο λογαριασμό με το ψευδώνυμο Track2 και συνέχισε την πώληση των δεδομένων από τις πιστωτικές κάρτες. Το 2013 αποφάσισε να αλλάξει πάλι το ψευδώνυμο του (2Pac).

Όταν ο Seleznev συνελήφθη στις Μαλδίβες,βρέθηκαν πάνω από 2,1 εκατομμύρια κλεμμένοι αριθμοί πιστωτικών καρτών στο laptop του.

Αν τελικά κριθεί ένοχος θα αντιμετωπίζει τουλάχιστον 65 χρόνια στη φυλακή και πρόστιμο συνολικού ύψους 2,75 εκατομμυρίων δολαρίων.