Ρώσος Πρέσβης:Συζήτηση τρόπου υλοποίησης συμφωνιών της Μόσχας στο επιχειρηματικό φόρουμ στη Λεμεσό

Ο τρόπος υλοποίησης των συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στις 25 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, θα συζητηθεί μεταξύ κυπριακών και ρωσικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρου που διοργανώνεται στις 20 Μαρτίου στη Λεμεσό και στο οποίο θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι ρωσικών επιχειρήσεων από τον τομέα του φυσικού αερίου.

Αυτό τόνισε ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Stanislav Osadchiy, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψη για την παρουσίαση του φόρουμ που οργανώνουν από κοινού για προώθηση της Κύπρου ως οικονομικού και επενδυτικού κέντρου, το ΚΕΒΕ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσίας, ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και ο Σύνδεσμος Φιλίας Κύπρου-Ρωσίας.

Στο φόρουμ θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Από πλευράς Ρωσίας θα συμμετέχουν ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, ο Αντιπρόεδρος του κεντρικού ρωσικού επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Μόσχας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αγίας Πετρούπολης.

Το φόρουμ θα ασχοληθεί με τα ακόλουθα θέματα: “Η κυπριακή οικονομία δύο χρόνια μετά την κρίση”, “οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα”, “η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων στην Κύπρο”, “οι τουριστικές υποδομές στην Κύπρο και οι επιχειρηματικές προοπτικές”, “ο τομέας της Ενέργειας, περιλαμβανομένων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνάντηση με το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον” και “οι προοπτικές της επιχειρηματικής συνεργασίας Κύπρου – Ρωσίας”.

Ερωτηθείς κατά πόσον στο φόρουμ θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι ρωσικών εταιρειών από τον τομέα του φυσικού αερίου, ο κ. Osadchiy απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας πως το κυριότερο τώρα, μετά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Μόσχα μεταξύ των δύο χωρών, είναι να μελετηθεί ο τρόπος υλοποίησης των συμφωνιών αυτών που αφορούν μεταξύ άλλων τον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού.

Να διερευνήσουμε και να μάθουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο σε όλους τους τομείς”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του φόρουμ και γι` αυτό έρχεται τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Ρωσία.

Διευκρίνισε ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία συζητήθηκε μόνο η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις υπό εξέλιξη έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για εντοπισμό υδρογονανθράκων “αλλά το πως και πότε”, όπως είπε, θα γίνει αυτό “θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των αρμοδίων των δύο χωρών, που είναι ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης και οι ρωσικές εταιρείες που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για τον τομέα αυτό.

Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του φετινού φόρουμ γιατί συμπίπτει με την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα αλλά και με τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή οικονομία.

Ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν συζητήσει στη Μόσχα θέματα ενεργειακά και τουρισμού, για τα οποία θα συνεχιστεί η συζήτηση στο πλαίσιο του φόρουμ.

Το φόρουμ είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα βοηθήσει τις δύο χώρες να κατανοήσουν πώς “μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στους πιο σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης είπε ότι το Φόρουμ αποσκοπεί στην ανάδειξη των επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η φετινή διοργάνωση έχει τη σημαντική ιδιαιτερότητα ότι ακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία όπου υπογράφηκαν νέες συμφωνίες για συνεργασία των δύο χωρών.

Η διάσταση αυτή, συνέχισε, καθιστά το φετινό φόρουμ πολύ πιο ενδιαφέρον και επίκαιρο, αφού οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα ανασκοπήσουν τις σχέσεις τους και θα διερευνήσουν τις προοπτικές τους μέσα από το νέο ευνοϊκό περιβάλλον που δημιουργούν οι συμφωνίες της Μόσχας.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν ενδείξεις για υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών, ο κ. Πηλείδης είπε ότι το ΚΕΒΕ έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τη ρωσική επιμελητήριο και με άλλους φορείς στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι το φόρουμ έχει στόχο την προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, φέρνοντας σε επαφή σημαίνοντες επιχειρηματίες από τις δύο χώρες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Ευγένιος Ευγενίου χαρακτήρισε σημαντικό, το φόρουμ, το οποίο ακολουθεί την επιτυχημένη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία και επισήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου και Ρωσίας στον επιχειρηματικό και επενδυτικό τομέα υπάρχουν και αυτές τις προοπτικές θα αναδείξει το φόρουμ.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου-Ρωσίας Χάρης Θράσου εξήρε τη σημασία του φετινού οικονομικού φόρουμ το οποίο γίνεται μετά τις τελευταίες αναταράξεις, όπως είπε, που έγιναν στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα στεφθεί με επιτυχία.