Ρώσοι συνταγματάρχες βρίζουν τον Πούτιν: «Γαμ… Πούτιν!»… (Video)

Πυρά κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τις αποτυχίες στα μέτωπα της Ουκρανίας φέρονται να εξαπολύουν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού, σε υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία τους, η οποία βγήκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η ουκρανική υπηρεσία του Radio Free Europe, δημοσίευσε τη συνομιλία αυτή, αφού την παρέλαβε όπως λέει από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σε αυτή, ακούγονται οι Βλαντιμίροβιτς Βλάσοφ και Βιτάλι Κόβτουν να βρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο αλλά και τον Σεργκέι Σοϊγκού για τις αποτυχίες στην Ουκρανία.

«Ένας γ@μ…ένος πύραυλος έπρεπε να πέσει στην oυκρανική Βουλή στο Κίεβο. Γιατί δεν έπεσε. Να πάρει, δεν το καταλαβαίνω, είσαι γ@μ…ένος γ@μ..όλη Πούτιν», ακούγεται να λέει ο Κόβτουν. «Γιατί δεν έπεσε πύραυλος στο Κίεβο… Κάτι δεν έγινε σωστά», προσθέτει στη συνομιλία που πιστεύεται ότι έγινε στις 14 Απριλίου.

«Ο Σοϊγκού είναι τελείως ανίκανος»

Στο στοχάστρο των Ρώσων συνταγματαρχών μπήκε και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας. «Ο Σεργκέι Σοϊγκού είναι τελείως ανίκανος», ακούγεται να λέει Ρώσος στρατιωτικός, ο οποίος φέρεται να είναι ο Βλαντιμίροβιτς Βλάσοφ. «Απλώς ένας γ@@@..ος σόουμαν», προσθέτει.

Ο Βλάσοφ αποκαλεί επίσης τον στρατηγό Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, τον ανώτατο διοικητή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «εντελώς ανόητο» και «ανεγκέφαλο γ@@…ο ηλίθιο».

«Плеяда у*банів, Путін – с*ка, Шойгу – профан». Російські полковники про керівників армії РФ | СХЕМИ

Οι New York Times ανέφεραν την Τρίτη ότι ο Ντβόρνικοφ δεν έχει εμφανιστεί εδώ και δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι να εικάζουν ότι μπορεί να έχει χάσει πια τη θέση του.

Mια «Ελλάδα» κατέκτησε ο Πούτιν στις 100 μέρες πολέμου

Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συμπληρώνει σήμερα 100 μέρες, οι συγκρούσεις κυρίως στο ανατολικό μέτωπο της χώρας μαίνονται με ιδιαίτερη αγριότητα, καθώς η Μόσχα θέλει να ελέγξει κρίσιμες περιοχές στο Ντονμπάς, όπως την πόλη Σεβεροντονιέτσκ, η οποία κινδυνεύει να γίνει μία νέα «Μαριούπολη»: ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 80% της πόλης, τουλάχιστον 800 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια χημικού εργοστασίου, ξυπνώντας μνήμες από την τραγωδία στο Azovstal προ εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το εργοστάσιο υπερασπίζονται Ουκρανοί στρατιωτικοί, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές της περιοχής κατηγόρησαν το Κίεβο ότι εμποδίζει τους άμαχους να φύγουν από το εργοστάσιο.

Οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν αποφασισμένες να ολοκληρώσουν την κατάληψη του Ντονμπάς, πριν φτάσει στην Ουκρανία η νέα αμερικανική και ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια, ώστε να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να κατοχυρώσουν στρατηγικής σημασίας θέσεις. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ κάλεσε τη Δύση να προετοιμαστεί για έναν «μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, όπως είπε μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε τη δραματική επισήμανση ότι οι δυνάμεις της Μόσχας κατέχουν περίπου το 20% της Ουκρανίας, εξηγώντας ότι πρόκειται για 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μία έκταση δηλαδή μεγαλύτερη απ’ όση καταλαμβάνουν μαζί το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Η σύγκριση θα μπορούσε να γίνει όμως και με την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει έκταση 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όση δηλαδή και η κατεχόμενη πλέον (ή έστω αυτή την ώρα) περιοχή της Ουκρανίας.

Οι γραμμές επαφής των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα, είπε ο Ζελένσκι, σημειώνοντας ακόμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν σε όλο αυτό το διάστημα περίπου 3.260 κοινότητες, πολλές από τις οποίες απελευθερώθηκαν στη συνέχεια, όπως τόνισε.

Διάδρομοι για τα σιτηρά

Την πρόθεσή της να διασφαλίσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να ξεκινήσει η μεταφορά/εξαγωγή σιτηρών, που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης η Ρωσία, μετά τις δραματικές εκκλήσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα εκμεταλλευτεί την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία για τους σκοπούς της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα λιμάνια της Ουκρανίας είναι μπλοκαρισμένοι τουλάχιστον 22 τόνοι σιτηρών και οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο για 47 εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν λιμό, εξαιτίας της έλλειψης αυτών των τροφίμων.

Προειδοποίηση Ιντερπόλ για τα δυτικά όπλα

Και ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεχίζουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία για την ενίσχυση της άμυνάς της έναντι της ρωσικής επίσης, ο επικεφαλής της Ίντερπολ Γιούργκεν Στοκ, προέβη σε μία εξαιρετικά περίεργη, όσο και ενδιαφέρουσα προειδοποίηση. Ζήτησε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα, ώστε τα όπλα που στέλνει η Δύση να μην καταλήξουν, είτε μετά τον πόλεμο, είτε τώρα, κατά τη διάρκειά του, στη μαύρη αγορά και σε χέρια εγκληματικών οργανώσεων, επισημαίνοντας ως ιδιαίτερα υπαρκτό και πιθανό αυτό τον κίνδυνο. Μάλιστα ο Στοκ επέκρινε τη στάση όσων επικροτούν και συμβάλλουν στην προώθηση όπλων στην Ουκρανία, εμφανιζόμενος σίγουρος ότι «μόλις τελειώσει ο πόλεμος, τα όπλα αυτά θα διοχετευθούν στην παρανομία».