Ρύζι: Παχαίνει ή όχι;

 

Το ρύζι αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις μικρών και μεγάλων. Βρίσκεται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, είναι πρακτικό, εύκολο και ένα από τα πιο διαδεδομένα συνοδευτικά για τα πιάτα σου μαζί με τα ζυμαρικά και τις πατάτες.

Το ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ένα από τα τρία θρεπτικά συστατικά που παρέχουν καύσιμα στο σώμα. Ολα τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου και του ρυζιού παχαίνουν όταν δεν ελέγχεται το μέγεθος των μερίδων.

Ωστόσο, η κατανάλωση του λευκού ρυζιού, που γίνεται από εκλεπτυσμένο σιτάρι, είναι πιο εύκολη στη χώνεψη και όπως κάθε τροφή που χωνεύεται εύκολα και δεν περιέχει φυτικές ίνες θα μπορούσε να εκτροχιάσει το σχέδιο απώλειας βάρους σας.

Ρύζι
Το ρύζι είναι κυρίως υδατάνθρακας που προσφέρει επίσης κάποια ποσοστά πρωτεΐνης. Το ρύζι μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία ολικής αλέσεως (τα τρόφιμα που περιέχουν το σύνολο του πυρήνα του κόκκου, όπως το καστανό ρύζι) ή στην κατηγορία του ραφιναρισμένου σιταριού. Το λευκό ρύζι, για παράδειγμα, περνά μέσα από μια διαδικασία άλεσης που το αποστραγγίζει από τις φυτικές ίνες, το σίδηρο και ορισμένες βιταμίνες. Παρότι οι παρασκευαστές τροφίμων εμπλουτίζουν το άσπρο ρύζι και άλλα επεξεργασμένα δημητριακά με βιταμίνες και μέταλλα, οι φυτικές ίνες δεν είναι δυνατόν να προστεθούν ξανά. Η επιλογή καστανού ρυζιού αντί για λευκό σας βοηθά να αποκτήσετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών.

Θερμίδες
Οι δίαιτες της μόδας μπορεί να ενθαρρύνουν την κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών τροφίμων και την αποφυγή άλλων, όπως οι υδατάνθρακες. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για την απώλεια βάρους ή για να διατηρήσετε το υπάρχον βάρος σας, το κλειδί είναι να ελέγχετε τις θερμίδες σας. Ενα φλιτζάνι μεταποιημένο λευκό ρύζι έχει 170 θερμίδες ενώ η ίδια ποσότητα μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει 190 θερμίδες. Οταν όμως προστεθούν από τους παρασκευαστές τροφίμων τα αρώματα και τα άλλα συστατικά, αυτομάτως οι θερμίδες του λευκού ρυζιού αυξάνονται. Ενα φλιτζάνι λευκό ρύζι μιας γνωστής εμπορικής μάρκας μπορεί να σας δώσει πάνω από 200 θερμίδες.

Αλλες πληροφορίες
Η φυτική ίνα στα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως είναι το καστανό ρύζι είναι πιο σκληρή για να τη διασπάσει το πεπτικό σας σύστημα. Η κατανάλωση του καφέ ρυζιού και των άλλων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να σας αποτρέψει από την υπερκατανάλωση τροφής ακριβώς λόγω της αργής διαδικασίας της χώνεψης. Ενα φλιτζάνι μαγειρεμένο καφέ ρύζι έχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών που σας δίνουν το 8% της απαιτούμενης καθημερινής πρόσληψης σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων.

Το μαγειρεμένο λευκό ρύζι από την άλλη πλευρά δεν περιέχει διαιτητικές ίνες. Τρώγοντας τα μεταποιημένα δημητριακά όπως το λευκό ρύζι μπορεί να προκαλέσετε την αύξηση του βάρους σας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στο περιοδικό The New England Journal of Medicine, έδειξε πως τα είδη των τροφίμων που τρώμε έχουν σημασία. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 120.877 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι δεν ήταν υπέρβαροι, επί σειρά πολλών ετών για να διαπιστώσει πώς η διατροφή επηρεάζει την αύξηση του σωματικού βάρους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη των επεξεργασμένων δημητριακών ήταν ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Αλλα τρόφιμα που συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους είναι τα πατατάκια, οι πατάτες, τα ζαχαρούχα ποτά, τα γλυκά, οι χυμοί φρούτων, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα κόκκινα κρέατα, τα τηγανητά τρόφιμα και το βούτυρο.

Βάρος
Οι φυτικές ίνες στο καφέ ρύζι και άλλες τροφές ολικής αλέσεως μπορεί να μην βοηθούν μόνο τα σχέδια απώλειας βάρους. Βοηθούν και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Ωστόσο, οποιαδήποτε τρόφιμα, ακόμα και τα υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να παχαίνουν όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Ετσι, όταν επιλέγετε το ρύζι ως γαρνιτούρα, να έχετε κατά νου τις θερμίδες και το μέγεθος της μερίδας. Μια μερίδα ρυζιού είναι το ½ του φλιτζανιού.