Ρωσικό δάνειο στην Κύπρο

Μόνο σε συνεργασία με την Ευρωπαική Ενωση και στα πλαίσια μιας συντονισμένης οικονομικής βοήθειας θα χορηγήσει δάνειο στην Κύπρο η Ρωσία , ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε στο Reuter ότι η Μόσχα εξακολουθεί να εξετάζει το αίτημα της Κύπρου για χορήγηση δανείου 5 δισ. Ευρώ, από τα 20 δις που ζητά συνολικά, για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών της.

Τα υπόλοιπα 15 θα πρέπει να δοθούν από την ΕΕ στην οποία θα απευθυνθεί η Λευκωσία. Εγκυρες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν οτι η Μόσχα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση πριν ξεκαθαρίσει το ζήτημα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Τον Ιούνιο, η Κύπρος ήταν η πέμπτη χώρα της ευρωζώνης που ζήτησε οικονομική βοήθεια για να στηρίξει τις τράπεζές της λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην Pimco τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται μαζί τους. Ο έλεγχος, στον οποίο θα υποβληθούν πέντε κυπριακές τράπεζες και αντιπροσωπευτικό δείγμα συνδεδεμένων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβάνει αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του κάθε τραπεζικού ιδρύματος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Τα τραπεζικά ιδρύματα που θα υποβληθούν στον έλεγχο είναι, η Τράπεζα Κύπρου, η Λαική Τράπεζα, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μαζί με αντιπροσωπευτικό δείγμα συνδεδεμένων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, το Ταμιευτήριο Λεμεσού, η Eurobank Κύπρου και η  Alpha Bank Κύπρου. Ο έλεγχος πραγματοποιείται μετά από αίτημα της τρόικας και θα διεξαχθεί από την εταιρεία Pimco σε συνεργασία με τον ελεγκτικό οίκο Deloitte για το μέρος του ελέγχου που απαιτεί ελεγκτική εξειδίκευση.  Τα αποτελέσματα της άσκησης για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα δημοσιοποιηθούν από τη κεντρική τράπεζα της Κύπρου αφού εγκριθούν από τη συντονιστική επιτροπή.