Ρωσία: O Πούτιν σχεδιάζει ταξίδι στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Ερντογάν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδιάζει το τρίτο ταξίδι του εκτός Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου προκειμένου να συναντηθεί στην Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και η ημερομηνία της συνάντησης των δύο ηγετών δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε την πρόσκλησή του στον πρόεδρό μας να επισκεφτεί την Τουρκία», δήλωσε ο συνεργάτης του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. «Υπάρχουν σχέδια, αλλά δεν έχουν ακόμη συζητηθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες», πρόσθεσε.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν Πούτιν και Ερντογάν αυτοπροσώπως ήταν τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου στην Τεχεράνη, όταν συζήτησαν με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί την πιθανότητα μιας συμμαχίας ενόψει της δυτικής αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Αυτό ήταν το δεύτερο ταξίδι του Πούτιν εκτός Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου, μετά από εκείνο τον Ιούνιο του 2022 στο Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Κασπίας.

Οι δύο εταίροι
Η νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Μαϊου επί του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και η επανεκλογή του θεωρείται ευρέως λίαν θετική εξέλιξη για τον Πούτιν. Ο Τούρκος πρόεδρος μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι πρότεινε πρόσφατα τη σύσταση διεθνούς επιτροπής – στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο ΟΗΕ και η Τουρκία – για να διερευνήσει την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα της Ουκρανίας.

Αν και δεν είναι τόσο έμπιστος του Πούτιν, όπως ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, που άνοιξε τα σύνορα της χώρας του σε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Ερντογάν θεωρείται ως μεσολαβητής μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Ζελένσκι. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει μεν την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά προτάσσει τα συμφέροντα της χώρας του και την οικονομική, ενεργειακή και στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα, ενώ αναλυτές λένε ότι μπορεί να παράσχει τρόπους στη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Κρεμλίνο: Ευπρόσδεκτη η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Σολτς
Στο μεταξύ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε απίθανη αλλά ευπρόσδεκτη μια τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς, που τόνισε πρόσφατα ότι θα συνομιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο.

«Ίσως αυτό θα επέτρεπε στο Βερολίνο να πετάξει τις παρωπίδες που το εμποδίζουν να αξιολογήσει νηφάλια την κατάσταση, τουλάχιστον για ένα δευτερόλεπτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση την Πέμπτη.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία κίνηση ως προς αυτό. Η δήλωση του Σολτς για ενδεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία αφορούσε «μάλλον υποθετικές προθέσεις», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.