Ρωσία: Στις 12 Αυγούστου καταχωρείται το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στον κόσμο

Στη Μόσχα θα καταχωρηθεί το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στον κόσμο.

Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Υγείας της Ρωσίας, Όλεγκ Γκρίντνεφ, το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στον κόσμο αναπτύχθηκε στο κέντρο Gamelei της Μόσχας και θα καταχωρηθεί στις 12 Αυγούστου. Προτεραιότητα θα δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό και τους ηλικιωμένους.

«Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το κέντρο Gamaleya θα καταχωρηθεί στις 12 Αυγούστου. Προς το παρόν, το τελευταίο, τρίτο στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι δοκιμές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το εμβόλιο πρέπει να είναι ασφαλές. Ιατροί, επαγγελματίες και ηλικιωμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν» δήλωσε ο Γκρίντεφ σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια εγκαινίων ενός κέντρου κατά του καρκίνου στην πόλη της Ούφα.

Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο Σετσένοφ της Μόσχας στις 18 Ιουνίου. Σε μια μελέτη με 38 εθελοντές, παρατηρήθηκε ότι όλοι όσοι συμμετείχαν ανέπτυξαν ανοσία στη λοίμωξη.

Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία ενέκρινε το εμβόλιο έχει εγείρει κάποια δυσπιστία στη Δύση, αλλά ο Βαντίμ Ταράσοφ, κορυφαίος επιστήμονας στο Σετσένοφ, δήλωσε ότι η χώρα είχε το προβάδισμα καθώς έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθώντας να καταλάβει πώς μεταδίδονται οι ιοί.

Με περισσότερα από 870.000 κρούσματα, η Ρωσία είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Πηγή: RT