Ρωσία: Ο Λαβρόφ προειδοποιεί για διακοπή σχέσεων με την ΕΕ σε περίπτωση νέων κυρώσεων

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διακόψει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η τελευταία την πλήξει με οδυνηρές οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο του υπουργείου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση δέχονται νέα πίεση εξαιτίας της σύλληψης και της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία τροφοδότησε συζητήσεις για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καταδίκασε την απόφαση καλώντας τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να τον απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων.

«Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ να απελευθερωθεί αμέσως ο Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του – η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις», ανέφερε στο δικό του μήνυμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.