Ρωσία: Μυστηριώδης θάνατος από «εγκεφαλικό» του αρχισυντάκτη της Pravda

Κατέληξε ο 68χρονος αρχισυντάκτης της Pravda, Vladimir Nikolayevich Sungorkin, κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χάνει «μυστηριωδώς» άλλον έναν σύμμαχό του.

Ο δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του με την επίσημη αιτιολογία να κάνει λόγο για «εγκεφαλικό». Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Sungorkin φέρεται να εμφάνιζε σημάδια «ασφυξίας» όταν πέθανε την Τετάρτη, γεγονός που εντείνει το πέπλο μυστηρίου γύρω από την απώλεια του αρχισυντάκτη.

Ο 68χρονος ταξίδευε προς το Καμπαρόφσκ με συναδέλφους του από την εφημερίδα πριν κατευθυνθούν στη Μόσχα, όταν έπεσε αναίσθητος.

Ο συνάδελφός του, Leonid Zakharov, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό μέσο, ανέφερε πως τρία λεπτά αργότερα, ο Sungorkin ξεκίνησε να ασφυκτιά και οι συνάδελφοί του τον έβγαλαν για να πάρει καθαρό αέρα.

Είπε πως κανείς δεν μπορούσε να τον σώσει και πως δυστυχώς απεβίωσε, με τον γιατρό που τον εξέτασε αρχικά να συμπεραίνει πως το αίτιο θανάτου ήταν εγκεφαλικό.

Ο αρχισυντάκτης της Pravda αδιαθέτησε λίγο αφότου είχε πει στην ομάδα ανθρώπων που τον συνόδευε πως πρέπει να βρει «ένα όμορφο μέρος κάπου… για μεσημεριανό».

Οι έπαινοι Πούτιν για την Pravda
Ο Πούτιν είχε επαινέσει το ένθερμο φιλοκυβερνητικό μέσο το 2020, με τη συμπλήρωση των 95 χρόνων έκδοσης της Pravda.

Είχε γράψει τότε χαρακτηριστικά πως η «θρυλική» εφημερίδα «έχει διανύσει μια μακρά δημιουργική διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια και έχει γράψει λαμπρές αξέχαστες σελίδες στην ιστορία των ρωσικών ΜΜΕ.

«Είναι σημαντικό», ανέφερε στην ίδια δήλωση, «το σημερινό προσωπικό της εφημερίδας να μεταδίδει αυτές τις παραδόσεις από γενιά σε γενιά και να προσπαθεί να διατηρήσει τη ναυαρχίδα της εφημερίδας στην αγορά των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας».

Οι συνάδελφοι του κ. Sungorkin έγραψαν σε μια νεκρολογία ότι ο δημοσιογράφος ήταν ένα «σύμβολο της νέας εθνικής δημοσιογραφίας» και είχε χτίσει την εφημερίδα σε μια «ισχυρή αυτοκρατορία».

Οι άλλοι σύμμαχοι του Πούτιν που πέθαναν υπό μυστηριώδεις συνθήκες
Ο 68χρονος Sungorkin είναι ο πλέον πρόσφατος σε μια μακρά σειρά συμμάχων του Πούτιν που έχασαν τη ζωή τους κάτω από περίεργες συνθήκες, αναφέρει η Daily Mail.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα τον χαμό του Ivan Pechorin, αφού «έπεσε από βάρκα» στο Βλαδιβοστόκ.

Ο Pekhorin ήταν διευθυντής αεροπορίας της ρωσικής εταιρείας Far East and Arctic Development Corporation.

Στις 25 Φεβρουαρίου, η σορός του Alexander Tyulakov, διευθυντικού στελέχους της Gazprom εντοπίστηκε στο γκαράζ του σπιτιού του, όπως μετέδιδε το CNN, επικαλούμενο το «ανεξάρτητο» μέσο Novaya Gazeta, που σημείωνες τότε πως ο Tyulakov αυτοκτόνησε.

Ο θάνατος του Tyulakov ακολούθησε αυτόν του Leonid Shulman, που ήταν επικεφαλής μεταφορών στη Gazprom Invest και εντοπίστηκε τρεις εβδομάδες πριν από τον Tyulakov νεκρός στο πάτωμα του μπάνιου του μετά από τραύματα μαχαιριού.

Τέλος, η Daily Mail προσθέτει άλλους δύο συμμάχους του Ρώσου προέδρου στη μακάβρια λίστα: τον Vladislav Avayev, πρώην αντιπρόεδρο της Gazprombank και αξιωματούχο του Κρεμλίνου που έφυγε από τη ζωή στα 51 του χρόνια, καθώς και τον Sergey Protosenya, πρώην ηγετικού στελέχους του κολοσοσύ στην παραγωγή φυσικού αερίου, Novatek.