Ρωσία: Μεγάλο ρίσκο ένα δάνειο προς την Κύπρο

Δεν προτίθεται η Ρωσία να χορηγήσει δάνειο προς την Κύπρο, δήλωσε στο «Bloomberg» ο αρμόδιος για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της κυβέρνησης Πούτιν, Σεργκέι Στόρτσακ.

Οι κίνδυνοι ενός τέτοιοι εγχειρήματος είναι μεγάλοι για να αντιμετωπιστούν από έναν μόνο πιστωτή, ο οποίος ,πρόσθεσε, θα πρέπει να αναλάβει τεράστιο ρίσκο και έτσι,  ο κ. Στόρτσακ διέψευσε τα περί δανείου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι προφανές ότι κανένας δανειστής δε μπορεί να δουλέψει μόνος του με την Κύπρο», είπε και να συμβάλει παράλληλα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πριν από λίγες ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε αποκλείσει τη συμμετοχή της χώρας το στη δανειακή στήριξη της κυπριακής οικονομίας , όταν όμως οι διαπραγματεύσεις φτάσουν στην τελική ευθεία.  «Το θέμα δεν είναι τα χρήματα, αλλά παίρνω ως δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου οφείλουν να καθορίσουν τους κανόνες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και εμείς δεν αισθανόμαστε πολύ άνετα να παρεμβαίνουμε τώρα σ’ αυτήν τη διαδικασία»,.Ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ακόμα και αν η Μόσχα συμμετείχε στο πρόγραμμα στήριξης, που ετοιμάζει η ΕΕ, δεν θα ήταν εκ των βασικών  πιστωτών.

Πληροφορίες, πάντως, φέρουν τη Μόσχα να συμμετέχει στη στήριξη της Κύπρου, σε περίπτωση μη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης.