Ρωσία: Ελεύθερος φυσικός επιστήμονας καταδικασμένος για κατασκοπεία

Έμεινε στη φυλακή 11 χρόνια ως κατάσκοπος. 66χρόνων σήμερα ο Ρώσος επιστήμονας Βαλεντίν Ντανίλοφ, αφού εξέτισε τα οκτώ από τα 14 χρόνια κάθειρξης, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Οι πρώτες του κουβέντες στους δημοσιογράφους ήταν οι ίδιες με εκείνες όταν είχε συλληφθεί: «Θα ήμουν πραγματικά ευγνώμων εάν μου έλεγε κάποιος ποιο είναι αυτό το κρατικό μυστικό που πούλησα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Ντανίλοφ συνελήφθη το 2001,κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ήταν ερευνητής στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Κρασνογιάρσκ. Παραδέχθηκε ότι πούλησε πληροφορίες για τη δορυφορική τεχνολογία σε κινεζική εταιρεία, αλλά υποστήριξε ότι οι πληροφορίες αυτές είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί από δημόσια ιδρύματα της Ρωσίας

Ο 66χρονος Ρώσος φυσικός,  βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας,. Δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο. Όταν κατά την αποφυλάκισή του ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους  για την υγεία του, γέλασε και αστειεύτηκε λέγοντας: «Είμαι καλά. Διαφορετικά δε θα ήμουν εδώ».