Ρουμανία: Την παραίτηση του προέδρου Μπασέσκου ζητά η Βουλή

Πολιτική διακήρυξη με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου υιοθέτησε το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο αδελφός του. Ο επιχειρηματίας Μίρτσεα Μπασέσκου έχει τεθεί υπό κράτηση καθώς φέρεται να δωροδοκήθηκε προκειμένου να μεσολαβήσει για τη μείωση της ποινής καταδικασθέντος αρχηγού του υποκόσμου.

Η ψηφοφορία επιβεβαιώνει το ρήγμα μεταξύ της κυβερνητικής συμμαχίας και του προέδρου τέσσερις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, και ακολουθεί ανάλογη έκκληση από τον αριστερό πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα προς τον κεντρώο Τραϊάν Μπασέσκου να παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα.

Ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί και έχει αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε γνώση για την υπόθεση, επισημαίνοντας για τον αδελφό του ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Ο Μίρτσεα Μπασέσκου συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι έλαβε 250.000 ευρώ από το γιο του καταδίκου που φυλακίστηκε για απόπειρα δολοφονίας.

Υπέρ της πολιτικής διακήρυξης ψήφισαν 344 μέλη του Κοινοβουλίου και 17 απείχαν.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ουγγρικής Δημοκρατικής Ένωσης Ρουμανίας (UDMR), του Συντηρητικού Κόμματος (PC) και του Λαϊκού Κόμματος-Νταν Ντιακονέσκου δεν πήραν θέση για το ζήτημα, ενώ οι αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος δεν συμμετείχαν στη συζήτηση που προηγήθηκε.

Σε ανακοίνωση που υπέγραψαν οι πρόεδροι και των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη που προκλήθηκε στο κύρος του προεδρικού αξιώματος μέσω εμπλοκής του αδελφού του προέδρου της Ρουμανίας σε εξαιρετικά σοβαρές πράξεις διαφθοράς, καθώς και σχέσεών του με πρόσωπα που συνδέονται με πολύ επικίνδυνες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, ομάδες που χρησιμοποιήθηκαν επίσης για εκλογικούς σκοπούς από τον πρόεδρο της Ρουμανίας…

»…ο κ. Τραϊάν Μπασέσκου δεν δικαιούται πλέον να διασφαλίζει το κύρος, την ηθική ακεραιότητα και τη νομιμότητα του προεδρικού αξιώματος και για το λόγο αυτό θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως από πρόεδρος της Ρουμανίας».

Η διακήρυξη με το αίτημα παραίτησης του προέδρου της χώρας θα αποσταλεί στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.