ΡΙΚ: Αποτελέσματα διαγωνισμού κυπριακού ταργουδιού

Το τραγούδι «Το προσκύνημα», με συνθέτη και ερμηνευτή το Θεόδουλο Παπαγεωργίου και στιχουργό τον Κοσμά Οικονόμου, πήρε το πρώτο βραβείο στον 21ο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού τραγουδιού, που προκήρυξε το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, στο Στούντιο 3 του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, με τη συμμετοχή δέκα (10) τραγουδιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ Μάκης Συμεού σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι υπήρχε προβληματισμός εκ μέρους του ΡΙΚ, αν θα έπρεπε να γίνει αυτός ο διαγωνισμός.

Από την άλλη, υπήρχε και η αντίληψη πως σε τέτοιες πρωτόγνωρες εποχές για την Κύπρο είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχτούμε στη λαϊκή μας παράδοση, στις ρίζες και τον πολιτισμό μας για να αντλήσουμε δύναμη και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα. Πρέπει τόνισε, να συνεχίσουμε με δύναμη και μαχητικότητα για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο και να πάμε μπροστά διδασκόμενοι από τις αξίες του παρελθόντος. Η τέχνη λειτουργεί ως αντίδοτο και ψυχική ανάταση για όλους μας.

Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ  Μάκης Συμεού, η Αντιπρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου, ο Χρήστος Σίκκης και ο Διευθυντής Προσωπικού και Διοίκησης και Αν. Διευθυντής Ραδιοφωνικών και Μουσικών Προγραμμάτων Κώστας Νικολαϊδης.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Αλεξία Καρακάννα και φιλοξενήθηκαν η περσινή νικήτρια του Διαγωνισμού Ειρήνη Αντωνίου, ερμηνεύτρια του τραγουδιού «Το σπίτι μου», καθώς και το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ με τη Βασιλική Χατζηαδάμου και τη Δήμητρα Χατζημιχαήλ. Επίσης, παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου ερμήνευσαν τα σχήματα των Μουσικών Σχολείων Λευκωσίας και Λεμεσού «Μάριος Τόκας».

Η τελική κατάταξη των τραγουδιών έχει ως εξής:
1. «Το προσκύνημα»  12 (βαθμοί)
2. «Τα χρώματα της Κύπρου»  10
3. «Ηλιε μου»   8
4. «Καρκιά φτωσιή»   7
5. «Αερούδιν»           6
6. «Παρηορκά»   5
7. «Πόψε κλαίει ο ουρανός»   4
8. «Φύσα αέρα»   3
9. «Κύπρος αγαπημένη»    2
10.«Αγάπης όρομαν»