Ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας για την ελληνική ΑΟΖ

Στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο για το “Δίκαιο της Θάλασσας” (Law of the Sea Bulletin) των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ στις 20 Φεβρουαρίου, θα δημοσιευτεί και η ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική που ακολουθείται για χώρες με αντικρουόμενες θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν θα δοθεί συνέχεια στο όλο ζήτημα, όπως επισημάνθηκε, θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα υπάρξει κάποια άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα η υποβολή νέου εγγράφου από την Ελλάδα που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι “η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της για την ΑΟΖ και θα προχωρήσει σε νέα υποβολή επίσημου εγγράφου προς τον ΟΗΕ, που θα περιγράφει τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας, ελπίζοντας ότι ο πλούτος της θάλασσας θα την σώσει από την οικονομική κρίση”.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση για την ενέργεια της Άγκυρας να εκδόσει ρηματική διακοίνωση στον διεθνή οργανισμό, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως επισημαίνεται, η τουρκική ρηματική διακοίνωση, που αποτελεί απάντηση της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου 2013, επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΠΕ