Ρεσιτάλ Μπαγίς για το κυπριακό με …ψυχολογικές παραμέτρους

Πείσμα, αδιαλλαξία, κακοτροπία… αυτά και άλλα καταλόγισε ο Εγκεμέν Μπαγίς στην κυπριακή κυβέρνηση. Και δήλωσε στο γνωστό ύφος ότι αν γινόταν αποδεκτό το σχέδιο Ανά, η ενωμένη Κύπρος θα ευημερούσε…. «Αλλά με τη στάση τους οι Ε/κ και την εναντίωσή τους στη λύση, άρχισαν μια διαδικασία που θα τους οδηγήσει στην πτώχευση».

«Ψυχολογικά» η Τουρκία έχει πλέον το πλεονέκτημα, είπε ο Μπαγίς…. καθώς η  «διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί ότι είναι η ε/κ πλευρά που εμποδίζει την ειρήνη και την ενοποίηση του νησιού».

 Το πείσμα και η αδιαλλαξία, είπε ο Τούρκος υπουργός, έχουν κάνει ομήρους τους Ε/κ, που αποτελούν την απόδειξη της φράσης «έχουμε ανάγκη τον γείτονά μας»,… στο θέμα του ηλεκτρισμού (οι Ε/κ)  χρειάζονται το ψευδοκράτος ενώ σύντομα θα θέλουν ως λύση και το νερό που θα φτάσει από την Τουρκία στο νησί μέσω αγωγών, πρόσθεσε.

Και συνέχισε:

 – «Θα υποστηρίξουμε κάθε λύση στην Κύπρο που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Ακόμα και μετά από μια τόσο ανοικτή επιταγή, συνεχίζουν να κρατούν αυτή την κακότροπη στάση, είναι μια κατάσταση που τους ζημιώνει».

-Τα «εμπάργκο» και η «απομόνωση» στο ψευδοκράτος δεν είναι λογικά ή αποδεκτά.

– Οι Ε/κ, έχουν το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο…εμποδίζουν το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, τα ε/κ πλοία δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στα σημαντικά κέντρα που είναι το λιμάνια της Μερσίνης, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Τραπεζούντας.

-Επειδή οι Ε/κ δεν επιτρέπουν τη χρήση του εθνικού εναερίου χώρου της Τουρκίας από τα ε/κ αεροσκάφη κατά τα δρομολόγια προς την Αθήνα, το κόστος (των ΚΑ) είναι 30 εκ. ευρώ το χρόνο. «Εμείς τους είπαμε ότι θα ανοίξουμε τον εναέριο χώρο μας και τα λιμάνια. Αλλά σε αντάλλαγμα και αυτοί πρέπει να εφαρμόσουν την απόφαση της 26ης Απριλίου 2004 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να άρουν τα εμπόδια για διεθνές εμπόριο. Δηλαδή, πρέπει να δώσουν άδεια για να γίνονται διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο», είπε

Κατέληξε ο κ. Μπαγίς λέγοντας ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει κάθε λύση στην Κύπρο που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα. «Μακάρι να συνέλθουν από τα λάθη τους σύντομα»…