«Ρεσιτάλ» Κουλία με Νιαζί: «Μην μου λες ποτούτα δάσκαλε» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Άναψαν τα αίματα» για δεύτερη φορά σήμερα στο στούντιο του Sigma, αυτή τη φορά στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι».

Καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν ο τουρκοκύπριος υποψήφιος του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και οι Νίκος Νουρής του ΔΗΣΥ και Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ΄.

Έξαλλος έγινε ο Κουλίας, όταν ο Νιαζί τον ρώτησε αν σκότωσε κανένα «Τουρκί»….

Στο επίκεντρο της συζήτησης τα περί τουρκικής γλώσσας και η εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο. Σημείο αναφοράς οι πρόσφατες δηλώσεις και ερωτήματα που έθεσαν ο Αβέρωφ Νεοφύτου και η Κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κάλεσε το ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίσει αν υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ακολούθως λόγο για «εκλογικά παιχνίδια που φαίνεται ότι παίζονται με τους Τουρκοκύπριους».

Ο Νίκος Νουρής, επανέλαβε τα ερωτήματα που έθεσε ο ΔΗΣΥ ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό και αφορούν το ΑΚΕΛ.

Ωστόσο, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ ενοχλήθηκε από τα επιχειρήματα του του κ. Νουρή χαρακτηρίζοντας τον τρόπο του αυταρχικό και αλαζονικό.

Αφορμή για να ξεσπάσει η πρώτη αντιπαράθεση στάθηκε η αναφορά του κ. Νουρή ότι κάποιος υποψήφιος του ΑΚΕΛ, δηλώνει ότι αν εκλεγεί, θα προωθήσει την τουρκική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του κοινοβουλίου, χωρίς να ονοματίζει τον συγκεκριμένο υποψήφιο.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ έλαβε αμέσως τον λόγο λέγοντας στον κ. Νουρή:

«Δεν είναι καθόλου μυστικό. Το είπα και στο ΡΙΚ και στον Φιλελεύθερο. Τι συζητάμε τώρα; Πιάσαμε λαβράκι; Είπα στο ΡΙΚ ότι θα προωθήσω την τουρκική γλώσσα, μια από τις δυο επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα επιμένω και θα αγωνιστώ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλώς έκανε αίτηση, δεν πέτυχε, εγώ θα αγωνιστώ προς αυτή την κατεύθυνση. Σας ενοχλεί;».

Οι τόνοι, ανέβηκαν περαιτέρω όταν το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, θέτοντας σειρά ερωτημάτων προς τον κ. Κιζιλγιουρέκ.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, κάλεσε τον κ. Κιζιλγιουρέκ, να καταδικάσει την Τουρκία για τα όσα έκανε στην Κύπρο.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, εξέφρασε την αντίθεση του με τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση και τις ανακριτικού τύπου ερωτήσεις που του υποβάλλονται λέγοντας ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να ρωτήσει τον συνάδελφο του κ. Κουλία που ήταν το 1964 κι αν σκότωσε «κανέναν Τουρκί», όπως ήταν η έκφραση του.

Η αναφορά αυτή πυροδότησε την έντονη αντίδραση του κ. Κουλία, ο οποίος απάντησε:

«Οϊ να την βάλλεις και εν πολλά καλή ώρα τωρά. Διότι εμείς εν επαίξαμε κανέναν κύριε και δεν υποστηρίζουμε τέτοια γραμμή. Την γραμμή τούτην την έκαμε η Τουρκία με τα 10 χιλιάδες όπλα που έφερε έγκαιρα. Μην μου λες ποτούτα δάσκαλε».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, παρόλο που δήλωσε ότι δεν νιώθει την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις για τα πιστεύω του σε σχέση με το Κυπριακό, παρέπεμψε τον κ. Κουλία σε βιβλίο που έγραψε το 2016 όπου σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κάνει λόγο για εθνοτική κάθαρση και εποικισμό εκ μέρους της Τουρκίας.

«Χρόνια να έσσιεις, μπράβο Νιαζί μου. Χαίρομαι που καταδικάζεις τον εποικισμό. Μπράβο σου», απάντησε ο κ. Κουλίας.

Ωστόσο, τα αίματα άναψαν και πάλι όταν ο Ζαχαρίας Κουλίας κάλεσε τον κ. Κιζιλγιουρέκ να απαντήσει αν συμφωνεί να κάθονται στο σπίτι του, όπως είπε, στο Καρπάσι, οι έποικοι, αν πρέπει να αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ απάντησε ρωτώντας τον κ. Κουλία αν αυτός συμφωνεί με την πολιτική ισότητα.

«Δηλαδή η πολιτική ισότητα για να καταλάβω κύριε Νιαζί μου είναι αριθμητική ισότητα;» διερωτήθηκε ο κ. Κουλίας.

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Κιζιλγιουρέκ, δεν ικανοποίησε τον κ. Κουλία ο οποίος δήλωσε: «Συγγνώμη κύριε, ξέρουμε την μέτρα πάνω στα δάκτυλα μας. Το 82% ισούται με το 18%;».

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ απάντησε, ρωτώντας τον κ. Κουλία σε ποια δικαιώματα έχει βέτο ο Τ/κ αντιπρόεδρος με βάση το Σύνταγμα του ’60 για να προσθέσει ότι η πλειοψηφία δεν αποφασίζει μόνη της.

«Κύριε ελέησον αυτές είναι ερμηνείες που δώσατε εκ των υστέρων, όταν επέψετε τα αεροπλάνα και εβομβαρδίσαν μας», απάντησε ο κ. Κουλίας.

Πηγή πληροφοριών και βίντεο: Sigmalive