Ρέγκλινγκ: Είχα πει στον Σόιμπλε ότι το Grexit θα ήταν η πιο ακριβή λύση

Την πίστη του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει στις αγορές χωρίς αμφιβολία, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει από τον ESM.

Απαντώντας στην ερώτηση, τι τον κάνει να είναι βέβαιος ότι η Αθήνα μπορεί να κάνει αυτόνομα τη διαχείριση, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Η ελληνική οικονομία αναδιαρθρώθηκε πλήρως τα τελευταία οκτώ χρόνια και στη διάρκεια των τριών προγραμμάτων προσαρμογής. Από το 2016, η Ελλάδα καταγράφει ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν αμφιβάλλω ότι θα μπορέσει να επανέλθει στην αγορά. Και η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνειά μας. Αυτό θα πάρει χρόνο. Όμως, η τελευταία αποπληρωμή του γερμανικού χρέους, με βάση τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953, έγινε το 2010. Κανείς δεν το σημείωσε αυτό τότε – και αυτό είναι που φαντάζομαι ότι θα συμβεί με την Ελλάδα».

Στην ερώτηση για το ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος στα οκτώ χρόνια της ελληνικής κρίσης, ο γενικός διευθυντής του ESM απάντησε: «Μερικές φορές, χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να καταλήξουμε σε αποφάσεις. Τότε, όμως, πάλι, έπρεπε να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία. Απλά, δεν είχαμε φαντασθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία κρίση τέτοιου μεγέθους. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί ταχύτερα, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πολλά χρήματα. Επίσης, θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει νωρίτερα η ελάφρυνση του χρέους».

Όταν ρωτήθηκε για τη σκέψη του, όταν ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε, πρότεινε το Grexit, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Είχα πάντα την άποψη – και την είχα πει επίσης στον κ. Σόιμπλε – ότι το Grexit θα ήταν η πιο ακριβή λύση για την Ελλάδα και τους πιστωτές της. Γνωρίζω, όμως, επίσης ότι μπορεί να το δείτε αυτό διαφορετικά. Όταν μία χώρα παραβιάζει συγκεκριμένους κανόνες, πρέπει να υποστεί συνέπειες. Επομένως, η σκέψη δεν ήταν λάθος. Είναι, όμως, καλό ότι μπορέσαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα, αλλά και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στη νομισματική ένωση, επίσης χάρη στον ESM. Αν δεν ήμασταν εκεί, η άποψη μου είναι ότι η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική σήμερα».