Ράσμουσεν: “Το ΝΑΤΟ στο πλευρό της Ουκρανίας”

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Anders Fogh Rasmussen δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας» κι απαίτησε από τη Ρωσία να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της» σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα.

«Όταν συναντήθηκα με τον (μεταβατικό) πρωθυπουργό (Αρσένι) Γιατσενιούκ την Πέμπτη, τον συνεχάρην για την δέσμευσή του υπέρ μιας ειρηνικής λύσης. Τον διαβεβαίωσα ότι το NATO βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο Rasmussen στην γερμανική εφημερίδα Bild.

«Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν θα επέμβει σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Στο χάρτη της Ευρώπης του 21ου αιώνα, κανένας δεν πρέπει να αποπειραθεί να χαράξει καινούργια σύνορα», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι το Σύμφωνο αποφάσισε να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Ουκρανία και να αναθεωρήσει αυτή με τη Ρωσία.

«Θέσαμε το σύνολο της συνεργασίας NATO-Ρωσίας υπό επανεξέταση», ενώ ανεστάλησαν οι κοινές συναντήσεις των δύο μερών, είχε δηλώσει ο Rasmussen μετά το πέρας της διμερούς συνόδου σε επίπεδο πρεσβευτών στην έδρα της Ατλαντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.