Ράπισμα για τον Σουλτάνο! Για πρώτη φορά η Τουρκική λίρα έσπασε το φράγμα του 8 προς $1!

Κάτω από το 8 προς ένα υποχώρησε η λίρα Τουρκίας έναντι του δολαρίου, σπάζοντας ένα πολύ κρίσιμο ψυχολογικό όριο καθώς διευρύνει ακόμα περισσότερο τις απώλειες της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, λίγο νωρίτερα υποχώρησε κατά 0,5% στις 8,0006 λίρες έναντι του δολαρίου στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, διευρύνοντας τις απώλειες που σημείωνε τις τελευταίες εννέα εβδομάδες – όπως σημειώνει το Bloomberg, πρόκειται για το μεγαλύτερο καθοδικό σερί από το 1999! Είναι η πρώτη φορά που σπάιε το φράγμα των 8 δολαρίων.


Το τουρκικό νόμισμα έχει δεχθεί πλήγμα από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τη μείωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων, τις διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Πηγή γραφήματος: xe.com

Η γειτονική χώρα έχει ήδη ξοδέψει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που διέθετε με ρυθμό ταχύτερο από κάθε άλλη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει το νόμισμα. Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν φέτος τουρκικές μετοχές και ομόλογα αξίας 13,3 δισ. δολ. που αποτελεί το μεγαλύτερο πλήθος πωλήσεων από το 2005 τουλάχιστον.

Από τις αρχές της χρονιάς η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της και είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών μετά το ρεάλ Βραζιλίας.

Η κεντρική τράπεζα αναμενόταν ότι θα αύξανε το βασικό της επιτόκιο κατά 175 μονάδες βάσης στο 12% την περασμένη Πέμπτη, ώστε να αντιμετωπίσει την «κατρακύλα» της λίρας που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό και την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας.