Ράλι του χρυσού – Σε υψηλά εξαετίας (Photo)

Το ράλι του χρυσού δεν δείχνει σημάδια ύφεσης. Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μέσα σε έξι χρόνια, καθώς οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν προστέθηκαν στην αβεβαιότητα που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές, με το ημιεπίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Ιρανών Φοιτητών να αναφέρει ότι ο δρόμος προς μια διπλωματική λύση με την Ουάσινγκτον είχε κλείσει, επικαλούμενος τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Abbas Mousavi.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τη διάσκεψη κορυφής των G-20 αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου οι Πρόεδροι Donald Trump και Xi Jinping είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν για να συζητήσουν για το εμπόριο, αν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποβαθμίζουν τις προσδοκίες, επιμένοντας ότι η Αμερική δεν είναι διατεθειμένη να “βάλει νερό στο κρασί της” σχετικά με τις απαιτήσεις της για ουσιαστικές κινεζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ένα άλλο βασικό γεγονός που παρακολουθούν οι traders είναι η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής Jerome Powell στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, η οποία θα ασχοληθεί με τη νομισματική πολιτική.

Η αγορά του χρυσού γνώρισε στιγμές δόξας αυτό το μήνα, καθώς το δολάριο αποδυναμώθηκε, αφού η FED εμφανίστηκε ανοικτή σε περικοπές επιτοκίων και άλλες κεντρικές τράπεζες στρέφουν επίσης σε μια πιο ήπια στάση. Οι επενδυτές σημειώνουν ότι ρευστά διαθέσιμα ανταλλάσσονται με πολύτιμα μέταλλα και ενισχύουν τις καθαρές θέσεις τους σε χρυσό σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και επιλογές. Η Morgan Stanley είπε ότι ο χρυσός είναι η κορυφαία επιλογή σε μια εξαμηνιαία προβολή, καθώς η αβέβαιη μακροοικονομική προοπτική ενισχύει αυτή την εκτίμηση.

Εκτός από τη στάση της FED για τα επιτόκια, η τελευταία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συνέβαλε περαιτέρω στην απότομη άνοδο του χρυσού αυτή την εβδομάδα «με την ευκολότερη διέξοδο – τη διπλωματία – να μη βρίσκεται τώρα στο τραπέζι σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους», δήλωσε ο Jingyi Pan, στρατηγικός αναλυτής της IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη. «Η άνοδος των τιμών του χρυσού την Τρίτη ήταν πιθανότατα μια αυτόματη αντίδραση, καθώς η αγορά αναρωτιέται τι θα μπορούσε να έρθει σε επόμενες φάσεις, ως προς αυτή τη σύγκρουση».