Πώς ο Τραμπ στέλνει τη Μέρκελ στην αγκαλιά του Πούτιν

Καθώς ο Donald Trump κλονίζει την παγκόσμια τάξη, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel κινείται πιο κοντά προς έναν πιο προβλέψιμο εταίρο: τη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια που ο πρόεδρος Vladimir Putin φιλοξενεί τη Merkel στο θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή, είναι πιθανό να παρατηρήσει μια αλλαγή τόνου σε σύγκριση με την τεταμένη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο, όταν οι δύο ηγέτες συγκρούστηκαν με αφορμή την Ουκρανία και τη ρωσική εκλογική αναχαίτιση. Τώρα βρίσκονται στην ίδια πλευρά, προσπαθώντας να προστατέψουν τις επιχειρήσεις των χωρών τους από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, να υπερασπιστούν την πυρηνική συμφωνία του Ιράν που υπονόμευσε ο Trump και να αποτρέψουν τις αμερικανικές αντιρρήσειςγιαε ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Η προσέγγιση με τη Ρωσία αποτελεί πλέον βασικό στόχο της πολιτικής που ασκείται στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανώτερο γερμανό αξιωματούχο με γνώση της στρατηγικής της καγκελαρίας. Η αλλαγή των αισθημάτων είναι συνέπεια των ενεργειών του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος θέτει σε δοκιμασία τη μακρόχρονη συμμαχία της χώρας του με την Ευρώπη, ενώ κατά την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, φέρνει πιο κοντά δύο έμπειρους ηγέτες που επιβιώνουν μέσα στη γεωπολιτική αναταραχή και, πλέον, μοιράζονται μια αμφιλεγόμενη αλλά καλοσχεδιασμένη σχέση.