Πώς μπορείτε να ανανεώσετε τα κύτταρα του οργανισμού με σωστή διατροφή

Πώς μπορείτε να ανανεώσετε τα κύτταρα του οργανισμού μέσω διατροφής

Κάθε στιγμή στο σώμα μας συντελούνται διεργασίες κυτταρικής αναγέννησης. Τα κύτταρα έχουν ορισμένο χρόνο ζωής και όταν αυτά πεθαίνουν, αντικαθίστανται από νέα κύτταρα. Αυτό το διαρκώς εναλλασσόμενο κυτταρικό μοτίβο ζωής-θανάτου είναι η βάση του θαύματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ιστοί χρειάζονται συνεχή συντήρηση και ανανέωση. Η αναδόμηση των ιστών καθυστερεί τη γήρανση.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι θανατηφόρα επειδή έχουν χάσει την ικανότητά τους να πεθαίνουν -μία φυσιολογική διαδικασία που καλείται «προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος» ή «απόπτωση» και χαρακτηρίζει τα υγιή κύτταρα του οργανισμού

Συκώτι

Η γλυκυριζίνη, συστατικό της γλυκόριζας -της γλυκιάς ρίζας ενός πολυετούς φυτού της ελληνικής γης με φαρμακευτικές ιδιότητες- κινητοποιεί την αναγέννηση του ήπατος, όπως αποδείχθηκε ερευνητικά στην περίπτωση της ηπατεκτομής σε πειραματόζωα. Άλλα φυσικά συστατικά που ανανεώνουν τα ηπατικά κύτταρα είναι:

1. Καρβακρόλη (αντιοξειδωτική ουσία που προσδίδει στη ρίγανη το χαρακτηριστικό της άρωμα)

2. Κουρκουμίνη

3. Rooibos -το «κόκκινο τσάι»

4. Κορεάτικο ginseng

5. Βιταμίνη Ε (απαντάται στα φυτικά έλαια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους)

Αναγέννηση νεύρων

Μία μεγάλη γκάμα φυσικών συστατικών μπορούν αποδεδειγμένα να αναγεννήσουν τα νευρικά κύτταρα. Το πράσινο τσάι, τα μύρτιλα και η καρνοσίνη (φυσικό θρεπτικό συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που βρίσκεται στο αυγό, το κοτόπουλο, το άπαχο κόκκινο κρέας κ.α.) προωθούν την αναγέννηση των νευρωνικών κυττάρων και των βλαστοκυττάρων, σύμφωνα με  μελέτη.

Αντίστοιχες δράσεις αποδίδονται επιστημονικά και στα εξής:

Η κουρκουμίνη
Μανιτάρι χαίτη λιονταριού
Apigenin (ένωση σε λαχανικά όπως το σέλινο)
Είδος βατόμουρου
Ginseng
Huperzine
Natto
Red Sage
Η ρεσβερατρόλη
Βασιλικός Πολτός
Theanine
Ashwaganda
Καφές ( τριγονελλίνη )

Καρδιακή αναγέννηση των κυττάρων

Μόλις πριν λίγα χρόνια, επικρατούσε η άποψη ότι τα κύτταρα της καρδιάς δεν έχουν την ικανότητα να ανανεώνονται. Όμως, η επιστημονική έρευνα απέδειξε όχι μόνο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά και πως υπάρχει μια ομάδα ενεργών συστατικών που κινητοποιούν την αναγέννηση τους. Οι ουσίες αυτές ωθούν το σχηματισμό πρόδρομων καρδιακών κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να διαφοροποιηθούν σε υγιή ώριμα καρδιακά κύτταρα. Τέτοιες ουσίες είναι:

1. Ρεσβερατρόλη

2. Σιβηριανό Τζίνσενγκ (Ginseng)

3. Εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού (πλούσιο σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη, ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, τανίνες κ.α.)

4. Geum japonicum – παραδοσιακό θεραπευτικό βότανο της Ιαπωνίας, της Ανατολικής Ασίας και της Νοτίου Αμερικής

5. Ν-ακετυλοκυστεΐνη (παράγωγο του αμινοξέος κυστεΐνη με σημαντική αντιοξειδωτική δράση)

Αναγέννηση χόνδρου σπονδυλικής Στήλης 

Η κουρκουμίνη και η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ανάρρωση από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Όσον αφορά την εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων, την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχει μια ευρεία ποικιλία από δυνητικά αναγεννητικές ουσίες.

Τελικά, η αναγεννητική ιατρική απειλεί να υπονομεύσει την ίδια την οικονομική υποδομή που στηρίζετε μέχρι την σύγχρονη ιατρική ,με τα ναρκωτικά ως βάση στις εκφυλιστικές παθήσεις στο ιατρικό σύστημα. Σύμπτωμα της καταστολής είναι κερδοφόρα, επειδή εγγυάται τόσο της διαιώνισης , καθώς και την παραγωγή της ένα διαρκώς διευρυνόμενο φάσμα των πρόσθετων, σε θεραπεία συμπτωμάτων που προκαλούνται.

Αναγέννηση ορμονών

Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να αναγεννά τις ορμόνες που έχουν εκφυλιστεί (αποβάλλοντας ηλεκτρόνια) και έχουν μετατραπεί σε εν δυνάμει καρκινογόνους μεταβολίτες. H βιταμίνη C λειτουργεί ως ένας πανίσχυρος δότης ηλεκτρονίων, ικανός να επαναφέρει τη μορφή και τη λειτουργία ορμονών όπως η οιστραδιόλη, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη. Αν μάλιστα συνδυαστεί με τροφές που στηρίζουν τη λειτουργία των αδένων (π.χ. ρόδι για τις ωοθήκες), η βιταμίνη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα ή εναλλακτική στη θεραπεία αντικατάστασης ορμονών.