Πώς δημιουργήθηκε ο «Τζόκερ» που… λατρεύουμε να μισούμε

Πρόκειται ίσως για τον πιο αναγνωρίσιμο και εμβληματικότερο «κακό» της εταιρίας κόμιξ «DC», η οποία ιδρύθηκε το 1934.

Ο Τζόκερ είναι ο ψυχοπαθής εχθρός του μπάτμαν, χαρακτήρας ο οποίος απογειώθηκε από την ερμηνεία του Heath Ledger στην ταινία «Σκοτεινός Ιππότης» του 2008 (η οποία του χάρισε μετά θάνατον το όσκαρ) αλλά και από αυτή του Joaquin Phoenix που ήδη κάνει το κοινό να παραλυρεί και να συρρέει στις αίθουσες κάνοντας ρεκόρ στο box office.

Ποιος είναι όμως ο αυθεντικός Τζόκερ

Όπως ο θρύλος λέει, η «πρώτη εμφάνιση» του Τζόκερ, όσο απίστευτο και αν ακούγεται έγινε σε τηλεοπτική μεταφορά της νουβέλας του Βίκτωρ Ουγκώ, «Ο άνθρωπος που γελάει» το 1928. Το φιλμ σκηνοθετήθηκε από τον Γερμανό Paul Leni.

Στην ουσία ήταν ένα ερωτικό μελόδραμα που διαδραματιζόταν το 1690. Η ιστορία του έργου έχει ως εξής: Ο Gwynplaine (ο πρώτος Τζόκερ) είναι γιος ενός ευγενούς που προσβάλλει τον μονάρχη James τον 2ο και καταδικάζεται σε θάνατο. Πέρα από τον χαμό του πατέρα του, ο μικρός Gwynplaine τιμωρείται και ο ίδιος με παραμόρφωση του προσώπου του από έναν χειρουργό. Διαμορφώνει έτσι το πρόσωπο του ώστε να έχει ένα μόνιμο χαμόγελο. Ο μονάρχης James ο 2ος, όπως διέταξε, ήθελε να γελάει σαν τον ανόητο πατέρα του.

Ο Gwynplaine αφήνει το σπίτι του και ζει ως άστεγος για λίγο καιρό. Μια μέρα γνωρίζει την Dea, ένα κοριτσάκι τυφλό. Οι δύο τους για να ζήσουν εκτελούν παραστάσεις επιδεικνύοντας τα «χαρίσματα» τους, την τύφλωση και το μόνιμο χαμόγελο. Ο Gwynplaine όσο περνάνε τα χρόνια ερωτεύεται την Dea αλλά φοβάται να τις εκφράσει τα συναισθήματα του επειδή πιστεύει ότι η γυναίκα που αγαπά θα τον απορρίψει. Όταν τελικά της ανοίγει την καρδιά του συνηδειτοποιεί ότι είναι και εκείνη ερωτευμένη μαζί του.

Για την ιστορία, τον ρόλο του πρώτου Τζόκερ (Gwynplaine) υποδύθηκε ο Conrad Veidt και της Dea η Mary Philbin.

Η «είσοδος» της DC και η γέννηση ενός Villain

Το 1940, 12 χρόνια δηλαδή μετά την κυκλοφορία του «Ανθρώπου που γελάει» η DC comics εκδίδει το πρώτο τεύχος του Batman με την εμφάνιση και του Τζόκερ. Είναι δημιούργημα του Kane και του Bill Finger με την προτροπή του συγγραφέα Jerry Robinson.

Ο Jerry Robinson όπως έχουν δηλώσει οι άλλοι δύο, ήρθε και τους μίλησε με μια κάρτα από τράπουλα με τον Joker πάνω. Τότε τους είπε ότι η κάρτα μοιάζει με τον Conrad Veidt, τον ηθοποιό του «Ανθρώπου που γελάει» και ότι αυτός μπορεί να γίνει ο Τζόκερ.

Παρότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να σκοτωθεί, ο χαρακτήρας άντεξε και έκτοτε εμφανίζεται στην σειρά κόμικ του Batman. Στα κόμικ αρχικά εμφανίστηκε ως ένας πανέξυπνος εγκληματίας, ψυχοπαθής αλλά και σαδιστής. Το 1950 υποβιβάζεται σαν ένας απλός φαρσέρ, αλλά το 1970 επιστρέφει στις «ρίζες» του και γίνεται ξανά ο σκοτεινός εγκληματίας που όλοι θέλουμε.


The Man Who Laughs (1928)
Directed by Paul Leni
Shown: Conrad Veidt, Mary Philbin