Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Τη στιγμή που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλον τον κόσμο και ο ΠΟΥ έχει δώσει τον χαρακτηρισμό της πανδημίας, η προσοχή στρέφεται στην παραγωγή του εμβολίου που θα προσφέρει ανοσία στον ιό.

Περίπου 35 εταιρείες και ακαδημαϊκά ινστιτούτα εργάζονται στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό και τουλάχιστον τέσσερα εξ αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές σε πειραματόζωα. Η πρώτη εξ αυτών, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna με έδρα τη Βοστώνη θα μπει στη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους τον Απρίλιο, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η ταχύτητα στην ανάπτυξη του εμβολίου οφείλεται στις προσπάθειες των Κινέζων να ανιχνεύσουν τις γενετικές αλληλουχίες του γενετικού υλικού του Sars-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον Covid-19. Επιπλέον, καθώς η γρίπη θεωρείται γενικώς ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο πανδημίας, οι ειδικοί στα εμβόλια εργάζονται σε «πρωτότυπα» παθογόνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εταιρείες είχαν ξεκινήσει να δουλεύουν πάνω σε εμβόλια από προηγούμενες επιδημίες κορονοϊού, των Sars και Mers, το 2002-04 και 2012, αντίστοιχα. Μια εταιρεία, η Novavax, επαναχρησιμοποιεί τώρα αυτά τα εμβόλια και έχει ανακοινώσει ότι έχει ετοιμάσει εμβόλια που μπορούν να δοκιμαστούν σε ανθρώπους φέτος την άνοιξη. Η Moderna, αντίστοιχα, βασίζεται σε προηγούμενη δουλειά πάνω στον Mers.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δουλεύουν όλες οι εταιρείες με τον ίδιο τρόπο στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου, καθώς ορισμένες ακολουθούν πιο «παραδοσιακές» μεθόδους, ενώ άλλες επικεντρώνονται σε πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

«Η εμπειρία μας με την ανάπτυξη εμβολίων είναι ότι δεν μπορείτε να προβλέψετε πού θα σκοντάψετε», εξήγησε ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος στη ΜΚΟ «Συνασπισμός για επιδείξεις επιδημικής ετοιμότητας» (Cepi) που διευθύνει τις προσπάθειες για χρηματοδότηση και συντονισμό στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.

Το στάδιο που είναι πιο πιθανό να προκύψουν προβλήματα είναι οι κλινικές δοκιμές ή οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Δεν είναι δεδομένο ότι όλες οι εταιρείες θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν αυτές τις φάσεις, όπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Ο Sars-CoV-2 είναι ένα νέο παθογόνο και πολλές από τις μεθόδους και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για ανάπτυξη εμβολίων, επίσης, δεν έχουν δοκιμαστεί μέχρι σήμερα.

Ως εκ τούτου τα υποψήφια εμβόλια πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εντελώς νέα. Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από γενετικό υλικό, δηλαδή RNA ή DNA.

«Ενώ υπάρχει μια πίεση να κάνουμε τα πράγματα όσο πιο γρήγορα γίνεται, είναι πραγματικά σημαντικό να μην κάνουμε παρακάμψεις», δήλωσε ο Bruce Gellin από το Sabin Vaccine Institute.

Πρώτο εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Πότε ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές
«Όπως και οι περισσότεροι ειδικοί στα εμβόλια, δεν πιστεύω ότι αυτό το εμβόλιο θα είναι έτοιμο νωρίτερα από 18 μήνες», δήλωσε η Annelies Wilder-Smith, καθηγήτρια νέων μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Ακόμη, όμως και να αναπτυχθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και να εγκριθεί, θα χρειαστεί η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων και οι περισσότεροι οργανισμοί που συμμετέχουν στην προσπάθεια δεν έχουν τέτοιες παραγωγικές δυνατότητες, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.