Πόλεμος στην Ουκρανία: Tι συμβαίνει με το λάδι… Φόβοι για ελλείψεις στα ράφια

Σοβαρές ελλείψεις έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται σε ορισμένα από τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως το μαγειρικό λάδι.

Ένα σημαντικό ποσοστό και συγκεκριμένα, το 60% των εξαγωγών ηλιέλαιου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καθυστερεί να φτάσει σε πολλές χώρες της Δύσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες γύρω από το ζήτημα της παραγωγής ηλίανθου και καλαμποκιού. Αισθητά μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή σε Ουκρανία και Ρωσία, σύμφωνα με τον Τζέιμς Φράι, βετεράνο αναλυτή και πρόεδρο της συμβουλευτικής εταιρείας LMC International.

Μόλις έναν μήνα πριν, η εταιρεία εκτιμούσε πως οι εξαγωγές ηλιέλαιου από τη Μαύρη Θάλασσα θα αυξηθούν πολύ περισσότερο από 2 εκατομμύρια τόνους, αγγίζοντας έως και τους 13,5 εκατ. τόνους για την περίοδο 2021-22. Σύμφωνα ωστόσο, με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα χαθεί, εξαιτίας του πολέμου.

«Τα αποθέματα και οι εξαγωγικές προμήθειες λαδιών έχουν μειωθεί», είπε ο Φράι. «Η μόνη μας λύση είναι οι αυξήσεις στις τιμές να οδηγήσουν σε περιορισμό της ζήτησης και έτσι, να επέλθει η εξισορρόπηση της αγοράς» υποστηρίζει.

Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, το ακατέργαστο φοινικέλαιο για τοπική παράδοση στη Μαλαισία πιθανότατα να διαπραγματεύεται από 1.578 δολάρια σε 1934 δολάρια ανά τόνο μέχρι τον Ιούλιο. Οι συνδυασμένες αποστολές φοινικέλαιου από τη Νοτιοανατολική Ασία δεν θα ξεπεράσουν τους όγκους του 2020 μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

Παράλληλα, εκτιμάται πως η παραγωγή σε χώρες όπως η Μαλαισία θα αυξηθεί μόλις κατά 3%-4% φέτος λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, ενώ η «πραγματική κρίση» στις προμήθειες μαγειρικού λαδιού θα αποτυπωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Οι παραγγελίες σογιέλαιου πιθανότατα θα μειωθούν και αυτές, κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω της υψηλότερης ζήτησης στις χώρες εξαγωγής.

Παρόλα αυτά, οι τιμές του φοινικέλαιου, του βρώσιμου λαδιού με τη μεγαλύτερη κατανάλωση διεθνώς, θα μειωθούν τελικά, καθώς θα αυξάνεται η προσφορά αλλά και η ζήτηση ιδίως, κατά το δεύτερο μισό του έτους. Αυτό πρακτικά, σημαίνει πως η τιμή του ακατέργαστου φοινικέλαιου για τοπική παράδοση στη Μαλαισία θα μειωθεί και θα κυμανθεί τελικά, από 1.480 δολάρια έως 1.671 δολάρια ανά τόνο.