«Πόλεμος» Πιτσιλλίδη – Ιεράς Συνόδου

Άγριος «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του ευρωβουλευτή και θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη και της Ιεράς Συνόδου με αφορμή τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρώτου σε ΜΜΕ πάνω σε σοβαρά ζητήματα της θρησκείας και της πίστης, όπως είναι η θεία κοινωνία και οι προγαμιαίες σχέσεις! Μάλιστα, η σφοδρή αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μετά από ανάρτηση του ευρωβουλευτή, που εγκαλεί την Εκκλησία για σκοταδισμό και για πρακτικές που λαμβάνουν χώρα μόνο στην …Τεχεράνη!

Όλα ξεκίνησαν, ύστερα από καταγγελίες τηλεθεατών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για τις δημόσιες τοποθετήσεις του Α. Πιτσιλλίδη. Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής, φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν την θεία κοινωνία επειδή κάποιος πιστός …τρώει και πίνει κανονικά και ότι το Ευαγγέλιο δεν απαγορεύει τις προγαμιαίες σχέσεις, παρά μόνο τον πληρωμένο έρωτα.

Η Ιερά Σύνοδος, εξετάζοντας τις καταγγελίες των πιστών, εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με καταγγελίες πιστών ως προς τις τοποθετήσεις του κ. Α. Πιτσιλλίδη στα ΜΜΕ και δηλώνει ότι οι θέσεις του κ. Πιτσιλλίδη δεν εκφράζουν το ήθος, το φρόνημα και τον τρόπο ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησιάς. Ως εκ τούτου, τον καλεί όταν παρουσιάζεται ως θεολόγος να μεταφέρει όχι τις προσωπικές του θέσεις, αλλά την παράδοση αλλά την παράδοση και ζωή της Εκκλησίας όπως αυτά βιώνονται μέσω των αιώνων».

Ιδιαίτερα αιχμηρή και άμεση ήταν η απάντηση του ευρωβουλευτή, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες αναφέρει: «Ευτυχώς που δεν ζούμε ακόμα στον Mεσαίωνα αλλά σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κύπρο όπου κάθε επιστήμονας και ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του έστω κι αν διαφωνεί ο οποιοσδήποτε μαζί του. Ευτυχώς που δεν ζούμε στην εποχή του σκοταδισμού που λογόκριναν και φίμωναν ανθρώπους χωρίς επιχειρήματα αλλά μόνο με ατεκμηρίωτους προπηλακισμούς».

Ο ευρωβουλευτής, όμως, δεν σταματά εδώ αλλά προχωράει ακόμη παραπέρα και με αρκετή …δόση ειρωνείας καλεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου να ανοίγουν, όπως λέει, που και που το Ευαγγέλιο, ενώ αφήνει και αιχμές περί θεοκρατίας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του: «…Υπενθυμίζω απλώς ότι Θεολόγο με καθιστά η Πανεπιστημιακή μου επιστημονική κατάρτιση και όχι η έγκριση οποιουδήποτε θεοκρατικού καθεστώτος. Συνεπώς όταν τοποθετούμαι  δημόσια ασφαλώς και το κάνω πάντα υπό την προσωπική επιστημονική ιδιότητα και βέβαια το τονίζω αυτό συχνά.Ευχαριστώ επίσης την Ιερά Σύνοδο για την παντελή έλλειψη κάθε δημοκρατικής ευαισθησίας και εκκλησιαστικού ήθους να με καλέσει για να συζητήσουμε τις ενστάσεις της.

Τέλος, καλώ τους αγαπητούς μου Ιεράρχες να βρίσκουν χρόνο να ανοίγουν που και που και λίγο το Ευαγγέλιο. Εκεί θα ανακαλύψουν πολλές θεολογικές εκπλήξεις  (ειδικά στο 23ο κεφάλαιο του Κατά Ματθαίον) και ίσως τελικά κατανοήσουν ότι ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης μεταφέρει το μήνυμα του Ευαγγελίου που τεθησαύρισε η εκκλησιαστική παράδοση και όχι απλώς τις υποκειμενικές του απόψεις»….