“Πόλεμος” ανακοινώσεων κυβέρνησης-επιτελείου Αναστασιάδη για τους λόγους που οδήγησαν στο μνημόνιο

Στις κατηγορίες του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου περί αοριστιών και γενικών αναφορών του Νίκου Αναστασιάδη, με σκοπό την απόκρυψη των πραγματικών προβλημάτων που οδήγησαν την Κύπρο στον Μηχανισμό και το Μνημόνιο, απάντησε με μία έντονη ανακοίνωση το επιτελείο του προέδρου του ΔΗΣΥ.

«Η Κύπρος αντιμετωπίζει  δημοσιονομικά προβλήματα που παρέμειναν άλυτα σε ώρες οικονομικής κρίσης, επειδή η Κυβέρνηση της χώρας απέτυχε να διαγνώσει το πρόβλημα και δεν συναισθάνθηκε την ευθύνη της να λάβει έγκαιρα και ανώδυνα μέτρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει να υποστηρίζει ότι για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ευθύνονται άλλοι και καθόλου η κυβέρνηση, τονίζεται.
«Η Κύπρος, που μόλις πριν από ελάχιστα χρόνια απολάμβανε τους καρπούς του οικονομικού θαύματος που κατάφερε μέσα από τις στάχτες της τουρκικής εισβολής και μόλις πριν από πέντε χρόνια εντασσόταν στην Ευρωζώνη σαν ο καλύτερος μαθητής με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, σήμερα βρίσκεται στο Μηχανισμό Στήριξης και το Μνημόνιο, προκειμένου να αποτρέψει την οικονομική χρεοκοπία και την κατάρρευση του κράτους».

Αναφέροντας ότι «οι διοικήσεις των τραπεζών και οι εποπτικές αρχές ευθύνονται», το επιτελείο Αναστασιάδη διερωτάται κατά πόσον «τα τελευταία πέντε χρόνια, που από το πλεόνασμα φτάσαμε στη χρεοκοπία, δεν υπήρχε Κυβέρνηση, δεν υπήρχε Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και «δεν υπήρχε Υπουργός Οικονομικών».

«Θα συμφωνήσουμε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ότι η μη ορθή διάγνωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε ορθή θεραπεία», αναφέρει και προσθέτει ότι «δεν είναι τυχαίο που η Κυβέρνηση του κ. Χριστόφια μηχανεύτηκε τα πάντα προκειμένου να αποφύγει την ορθή θεραπεία και τις ευθύνες της».

Ως προς τα δάνεια που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από τους ημικρατικούς οργανισμούς,  το επιτελείο Αναστασιάδη ερωτά «γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει να πληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων και τις συντάξεις και υποχρεώνεται να στραγγίσει όλα τα ταμεία των ημικρατικών οργανισμών και των κοινωνικών ταμείων των εργαζομένων».