Πως τα γλυκά καθορίζουν τη διάθεση μας

Άραγε πράττουμε σωστά όταν επιμένουμε πως η ζωή μας είναι ανούσια χωρίς τα γλυκά; Κάποιοι άνθρωποι παραιτούνται από τη δίαιτα καθώς τους απομακρύνει από τους γλυκούς πειρασμούς που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους είναι βελτιωτικό της διάθεσης τους.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Massachusetts Institute of Technology στη Βοστόνη , άτομα που ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορεί να εκδηλώσουν συναισθήματα θυμού, ευερεθιστότητας και κατάθλιψης. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Judith Wurtman, αυτό συμβαίνει γιατί η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων (ζυμαρικά , ψωμί, πατάτες, ρύζι, γλυκά) συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης , ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει την καλή διάθεση.

Όσον αφορά τους υδατάνθρακες , μια δίαιτα που δεν περιλαμβάνει αρκετά ικανοποιητική ποσότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση αφού οι υδατάνθρακες μέσα από μια αλληλουχία βιοχημικών διεργασιών προάγουν την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Γι’ αυτό, ειδικά τα άτομα με ιστορικό κατάθλιψης ή διαταραχές της διάθεσης καλό είναι να απευθύνονται σε διαιτολόγο για ειδική ρύθμιση της διατροφής τους, ιδιαίτερα όταν παρατηρούν ότι η δίαιτα επηρεάζει την ψυχολογία τους.