Πως «παραίτησε» τον Πρωτοσύγκελο Ιερώνυμο, η «αυλή» της Αρχιεπισκοπής

Έντονο παρασκήνιο «συνοδεύει» την παραίτηση του Πρωτοσύγκελου, Ιερώνυμου, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή της Κύπρου. Η παλιά «αυλή» της Αρχιεπισκοπής που έχει τις «ρίζες» της στην εποχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, φαίνεται πως έκανε και πάλι το …θαύμα της! Αφού έβαλε …στο μάτι τον Πρωτοσύγκελο, Ιερώνυμο, έναν άνθρωπο με τεράστιο κοινωνικό έργο και δεξί χέρι του σημερινού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, τον εξανάγκασε σε παραίτηση, στέλνοντας έτσι «μήνυμα» προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις και μπορεί ακόμη να κινεί τα νήματα.

TROFIMA KILKIS

Πρόκειται για τους ανθρώπους που λύνουν και δένουν, παρασκηνιακά, εν αγνοία του σημερινού Αρχιεπισκόπου, ο οποίος προσπαθεί να διαψεύσει τα αδιάψευστα για να ρίξει, προφανώς, τους τόνους. Οι βυζαντινές ραδιουργίες, όμως, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Πρωτοσύγκελου, Ιερώνυμου ή αλλιώς τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, καλό θα ήταν να προβληματίσουν τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο. Το όλο σκηνικό της «επιχείρησης» απομάκρυνσης του Πρωτοσύγκελου αποτελεί και τον «μάρτυρα» μιας  αδιάψευστης πραγματικότητας:  Η παλιά «αυλή» όχι μόνο υπάρχει αλλά αυξάνει και τις επιρροές της σε πολλούς τομείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Κύπρου, φέρνοντας και τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

ANTIPROSOPEIA ELLADA

Ας δεχθεί αυτή την πραγματικότητα ο Αρχιεπίσκοπος για να μην φτάσει στο σημείο να διοικεί την Εκκλησία σηκώνοντας στους ώμους του ένα ξένο σώμα. Ο Πρωτοσύγκελος Ιερώνυμος είναι ένα από πρόσωπα – ελάχιστα στον αριθμό – που πέρασε την «πύλη» της Αρχιεπισκοπής μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και ήταν από τους τελευταίους που είχαν απομείνει και απολάμβαναν της εμπιστοσύνης του. Πρόκειται για τον άνθρωπο που οργάνωσε και έθεσε σε λειτουργία τα κοινωφελή παντοπωλεία σε Κύπρο και Ελλάδα. Εργατικός, έκανε τη νύχτα ημέρα κυριολεκτικά προκειμένου να εξοικονομήσει χρόνο για δουλειά, μιλούσε πάντα την γλώσσα της αλήθειας χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Ήταν και παραμένει πάντα έτοιμος να προσφέρει τη βοήθειά του σε όποιον την είχε ανάγκη. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι ο Πρωτοσύγκελος εκπροσωπούσε τον Αρχιεπίσκοπο παντού όταν εκείνος του έδινε εντολή.

APOSTOLH

Μήπως, τελικά, ήρθε ο καιρός η «παλιά» αυλή να …ξηλωθεί και οι θιασώτες της να βρεθούν  εκτός Αρχιεπισκοπής;