Πως να προστατευτείτε από τον καύσωνα

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν μέτρα πρόληψης ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών καύσωνα που αναμένεται να επικρατήσουν στο εσωτερικό τις επόμενες ημέρες.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες προτείνουν μέτρα για πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων της υψηλής θερμοκρασίας στον ανθρώπινο οργανισμό και συστήνουν αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης.

“Είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός. ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο, και αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα”, σημειώνουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες.

Επίσης, συστήνουν προτίμηση στις ελαφριές τροφές, λαχανικά και χυμούς, λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού, χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας, πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες.

Όπως προσθέτουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες οι σοβαρότεροι κίνδυνοι από τον καύσωνα είναι η θερμική εξάντληση, η θερμοπληξία και τα εγκαύματα από τον ήλιο.

Σημειώνεται ότι η θερμική εξάντληση συνήθως εκδηλώνεται με αδυναμία, ωχρότητα, κρύο δέρμα, πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, κράμπες στα πόδια και στην κοιλιά, γρήγορη αναπνοή, ταχυπαλμία και πιθανόν λιποθυμία. Η θερμοπληξία εκδηλώνεται κυρίως με πονοκέφαλο, ζάλη, έξαψη, πυρετό 40°C ή περισσότερο, δυσκολία στην αναπνοή, διανοητική σύγχυση, λιποθυμία, κώμα που μπορεί να καταλήξει και σε θάνατο. Τα σοβαρά περιστατικά της θερμικής εξάντλησης και όλα τα περιστατικά της θερμοπληξίας θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Τέλος, ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι εγκυμονούσες, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, όπως διουρητικά κ.ά.