Πως να βγάζετε φωτογραφίες με το smartphone… σαν επαγγελματίας

Όσο και να προσπαθούν τα κινητά τηλέφωνα όμως, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν σε ποιότητα και δυνατότητες τις φωτογραφικές μηχανές. Και είναι απολύτως λογικό, έτσι; Τα μεν smartphones είναι τόσες δα συσκευές που ουσιαστικά τα κάνουν όλα, ενώ οι δε φωτογραφικές μηχανές έχουν μία και μόνο χρήση. Αναμενόμενο δεν είναι να υπερέχουν; Μια μηχανή από μόνη της όμως δε σου εξασφαλίζει κορυφαίες λήψεις. Θα χρειαστεί να βάλεις κι εσύ το χεράκι σου. Έλα να δούμε ορισμένα tips που θα ανεβάσουν επίπεδο τις φωτογραφίες σου.

Δώσε βάση στο φως

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, είναι να βεβαιωθείς ότι υπάρχει αρκετό φως. Πρόσεξε: όχι άπλετο. Το ζητούμενο είναι η ισορροπία. Όπως ακριβώς το λίγο φως δε θα επιτρέψει στη μηχανή σου να αιχμαλωτίσει τη λεπτομέρεια που θες, έτσι και το πολύ θα δημιουργήσει σκιές που ενδεχομένως να σε δυσκολέψουν. Για υψηλή αντίθεση και έντονες λήψεις, προτίμησε τον λεγόμενο σκληρό φωτισμό (η πηγή φωτίζει απ’ ευθείας το θέμα σου). Για ένα πιο ήπιων τόνων αποτέλεσμα, επίλεξε τον μαλακό φωτισμό (μέσω ανάκλασης). Ανατολή και δύση προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες (μαλακός φυσικός φωτισμός). Αν πάλι θες να πειραματιστείς με τις σκιές και τη σιλουέτα του θέματός σου, τοποθέτησε τον φακό σου κόντρα στο φως.

Εστίασε στο σωστό σημείο

Ακόμα κι αν έχεις πετύχει τις ιδανικότερες συνθήκες φωτισμού, μια φωτογραφία χρειάζεται ένα θέμα. Δεν έχει σημασία τι θα είναι αυτό: το πρόσωπο ενός ανθρώπου, ένα φρούτο, ένα αυτοκίνητο, οι σταγόνες της βροχής ή ένα μπαλάκι. Είναι το σημείο στο οποίο δε θα εστιάσεις μόνο εσύ που τραβάς τη φωτογραφία αλλά και όσοι θα τη δουν μετέπειτα. Βρες λοιπόν κάτι ενδιαφέρον και ει δυνατόν καδράρισέ το όσο το δυνατόν καλύτερα (χρησιμοποιώντας δηλαδή στοιχεία που βρίσκονται ήδη στη φωτογραφία). Αν μάλιστα θες ο θεατής να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα σου, τότε δώσε στο τελευταίο όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο από την εικόνα σου, έτσι ώστε τίποτε άλλο να μην αποσπάσει την προσοχή του πρώτου.

Εκμεταλλεύσου τις γραμμές

Είπαμε ότι θα πρέπει να προσπαθήσεις να καδράρεις το θέμα σου. Τι γίνεται όμως αν η φωτογραφία σου δεν περιλαμβάνει κάποιο τέτοιο φυσικό κάδρο (το πλαίσιο ενός παραθύρου, η κάσα μίας πόρτας, η επιφάνεια ενός διαδρόμου); Τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτείς τις κατευθυντήριες γραμμές. Ουσιαστικά χρησιμοποιείς στοιχεία της εικόνας τα οποία να καθοδηγούν το βλέμμα του θεατή προς το θέμα σου. Δρόμοι, στέγες, πλάκες, ράγες, σκάλες, κύματα -δεν είναι ανάγκη να πρόκειται καν για ευθείες γραμμές. Αυτό που πρέπει να έχεις υπ’ όψιν είναι πως το είδος των γραμμών θα καθορίσει σε έναν βαθμό τον τόνο της εικόνας -από ένα χαλαρό και γαλήνιο αποτέλεσμα, μέχρι κάτι με μεγαλύτερη ένταση και νεύρο.

Προτίμησε το RAWformat

Για το τέλος, κάτι που έχει να κάνει με την επεξεργασία της φωτογραφίας σου (κάθε καλός φωτογράφος γνωρίζει πώς να βελτιστοποιεί τις λήψεις του με την κατάλληλη επεξεργασία). Φρόντισε οι εικόνες σου να αποθηκεύονται στην κάμερα (θεωρούμε ότι χρησιμοποιείς μοντέλο DSLR) σε μορφή RAW αντί για JPEG. Ο λόγος είναι ότι το πρώτο προσφέρει περισσότερες δυνατότητες ως προς την επεξεργασία απ’ ό,τι το δεύτερο (μιλάμε για 16.384 επίπεδα φωτεινότητας έναντι μόλις 256). Επιπλέον θα έχεις τη δυνατότητα να το επεξεργαστείς όσες φορές θέλεις χωρίς να επηρεάσεις την ποιότητά του και όταν είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, να το εξάγεις στο format της αρεσκείας σου.

Χρησιμοποίησε τρίποδο

Γενικότερα αν θες επαγγελματικά αποτελέσματα όσον αφορά στις φωτογραφίες σου, να ξέρεις ότι θα χρειαστείς και επαγγελματικό εξοπλισμό. Το πρώτο πράγμα στο οποίο θα πρέπει να επενδύσεις, αν θες τη γνώμη μας, είναι ένα σταθερό και στιβαρό τρίποδο. Όσο σταθερό χέρι κι αν έχεις, ένα τρίποδο θα σου ανοίξει διάπλατα τους δρόμους για νέες τεχνικές πού υπό άλλες συνθήκες δε θα μπορούσες να δοκιμάσεις. Να στο θέσουμε αλλιώς: με ένα τρίποδο θα έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι προκειμένου να κάνεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις, ακόμα και να περιμένεις για την κατάλληλη στιγμή πριν τραβήξεις τη φωτογραφία σου. Προσιτό οικονομικά -συγκριτικά π.χ. με έναν φακό- είναι από τα «must».

Βασίσου στον κανόνα των τρίτων

Μην αγχώνεσαι. Ο κανόνας των τρίτων είναι εξαιρετικά απλός αλλά μπορεί να «απογειώσει» ποιοτικά τις φωτογραφίες σου αν τον ακολουθήσεις. Αυτό που κάνεις, είναι να χωρίσεις το κάδρο σου σε ένα πλέγμα 3×3. Η ίδια η μηχανή σου θα σου δώσει αυτή τη δυνατότητα προβάλλοντας στο viewfinder ή την οθόνη της αυτό το πλέγμα. Εσύ θα πρέπει να στοχεύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε το θέμα σου να είναι επάνω σε ένα από τα τέσσερα σημεία που τέμνονται οι οριζόντιες με τις κάθετες γραμμές του πλέγματος. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε φρόντισε το θέμα σου να βρίσκεται πάνω σε μία από τις τέσσερις αυτές γραμμές για όσο το δυνατόν καλύτερη ισορροπία.

Δώσε βάθος στην εικόνα

3D εικόνα; Γιατί όχι; Ένας τρόπος να κάνεις τις λήψεις σου πιο εντυπωσιακές και λιγότερο ανιαρές, είναι να τους προσδώσεις βάθος. Για να τα καταφέρεις, θα πρέπει να συμπεριλάβεις στοιχεία που να βρίσκονται σε διαφορετικό βάθος. Αντί να φωτογραφίσεις ένα πρόσωπο μπροστά από έναν τοίχο π.χ. μπορείς να το φέρεις πιο μπροστά, έτσι ώστε στο παρασκήνιο ανάμεσα σε αυτό και τον τοίχο να υπάρχει ένα άλλο αντικείμενο (ένα ποδήλατο, μια πινακίδα, μία γλάστρα κλπ). Κάτι με το οποίο μπορείς να πειραματιστείς είναι και το βάθος πεδίου, το λεγόμενο bokeh (προφέρεται «μπόκε»). Σε αυτό εστιάζεις στο θέμα σου, θολώνοντας όμως καθετί στο παρασκήνιο (μέσω μικρού βάθους πεδίου), καθοδηγώντας το μάτι και την προσοχή του θεατή εκεί όπου επιθυμείς.