Πως να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας

Υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που αποπνέουν μια «αύρα», ότι μπορούν να πετύχουν ό,τι θέλουν. Που ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση και που, ενδόμυχα, τους ζηλεύουμε, όσοι από εμάς δεν διαθέτουν αυτή την ικανότητα.

Ωστόσο, ψυχολόγοι εκτιμούν ότι τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι έτσι: μπορεί να μην γίνουμε όλοι… Μουρίνιο, ο οποίος έχει την άνεση να πείσει τους πάντες ότι είναι ο καλύτερος, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να μας αυξήσουν την αυτοπεποίθηση, σε βαθμό ικανοποιητικό, αρκεί πάντα να στηρίζεται στην πραγματικότητα.

Οι τρόποι αυτοί είναι οι εξής:

1. Μάθετε τον εαυτό σας: μια καλή και ειλικρινής ενδοσκόπηση είναι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας. Όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον εαυτό μας -τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μας- τόσο πιο εύκολα μπορούμε να ενισχύσουμε τα θετικά μας και να μειώσουμε τα αρνητικά μας στοιχεία. Άλλωστε, και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι το έλεγαν: «γνώθι σαυτόν». Προσοχή, όμως: άλλο αναγνωρίζω τις αδυναμίες μου κι άλλο τις «πουλάω» ως πλεονεκτήματα. Αυτό είναι απλώς αλαζονεία.

2. Λέμε όχι: η διαρκής υποχωρητικότητα δεν σας κάνει δημοφιλείς, αντιθέτως, σας προκαλεί στρες και ενδεχομένων να σας οδηγήσει σε ψυχολογικό και σωματικό «κάψιμο». Μάθετε να λέτε όχι και μάθετε να το λέτε καθαρά. Επίσης, μάθετε πότε πρέπει να λέτε όχι – η διαρκής άρνηση σας κάνει απλώς ενοχλητικούς.

3. Βρείτε τα με τον προϊστάμενό σας: δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστροφικό για την αυτοπεποίθηση από έναν προϊστάμενο που διαρκώς ασκεί κριτική και υποσκάπτει τη δουλειά σας. Βρείτε τα μαζί του, εξηγήστε του τα προβλήματα που σας προκαλεί η συμπεριφορά του και, αν δεν γίνεται τίποτα, αλλάξτε δουλειά.

4. Ψάξτε για μικρές νίκες: δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσετε στο Έβερεστ για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση. Αρκούν μικρές καθημερινές επιτυχίες σε απλές προκλήσεις για να πιστέψουμε ακόμα περισσότερο στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας.

5. Βρείτε έναν μέντορα: ένας άνθρωπος που σας εκτιμά και που μπορεί να σας κατευθύνει είναι η πιο ισχυρή «ένεση αυτοπεποίθησης» που μπορείτε να βρείτε.

6. Ασκηθείτε: η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει το σώμα μας, αλλά, όπως και οι μικρές επιτυχίες στην καθημερινότητα μας, ενισχύουν την πίστη στον εαυτό μας. Γυμναστείτε με πρόγραμμα και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

7. Ντυθείτε όπως οι «επιτυχημένοι»: ναι, η εμφάνιση παίζει ρόλο. Όσο πιο προσεγμένη είναι η εμφάνισή μας, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση αποπνέουμε και όσο πιο «χύμα» ντυνόμαστε, τόσο η αυτοπεποίθησή μας φεύγει.

8. Να είστε κατηγορηματικοί, όχι επιθετικοί: πιο πάνω είπαμε ότι πρέπει να μάθετε να λέτε όχι. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αποπνέετε επιθετικότητα, η οποία πέραν του ότι αντιμετωπίζεται ως αμυντικός μηχανισμός, κάνει και τους άλλους να είναι επιθετικοί μαζί μας. Αντιθέτως, η απλή και ξεκάθαρη στάση δείχνει άνθρωπο που ξέρει τι θέλει και αυτό βοηθά στην αύξηση της αυτοπεποίθησης.