Πως θα απαλλαγείτε φυσικά, από το βήχα και το πονόλαιμο

Ο βήχας και ο πονόλαιμος είναι δύο από τα βασικότερα συμπτώματα των ιώσεων που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους κάθε χειμώνα.

Ένα από τα πολλά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος που ταλαιπωρεί τον ήδη εξασθενημένο οργανισμό, σε συνδυασμό μάλιστα με το βήχα και το συνάχι που προκαλεί τις περισσότερες φορές το κοινό κρυολόγημα, έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα που μας καταπονεί.

Αν ο πόνος στο λαιμό δε σας αφήνει να ηρεμήσετε, τότε διαβάστε πώς να τον καταπραΰνετε αλλά και αν πρέπει να ανησυχήσετε ή όχι…

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό για τον πονόλαιμο

Συνήθως ένας απλός πονόλαιμος κρατάει 3-7 ημέρες, αλλά θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν:

Οι λεμφαδένες (αριστερά και δεξιά του λαιμού) έχουν πρηστεί.
Δεν μπορείτε να καταπιείτε, ούτε καν υγρά.
Ο πονόλαιμος δεν έχει φύγει μετά από 7 ημέρες.
Οι αμυγδαλές σας έχουν πύον.
Έχετε βραχνάδα στη φωνή για περισσότερες από 20 ημέρες.
Βουλώνουν τα αυτιά σας και πονούν (ωτίτιδα) και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε από τη μύτη.
Έχετε έντονο πονόλαιμο και εφίδρωση τις νυχτερινές ώρες.

Πώς θα μειώσετε τον πόνο του πονόλαιμου:

Για να περάσει ο πονόλαιμος κάντε γαργάρες με αλατόνερο ενώ εξίσου αποτελεσματικό είναι να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα με μέλι και λεμόνι. Σε μία κούπα χλιαρό νερό προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λεμόνι και ένα κουταλάκι μέλι.

Η οξύτητα του λεμονιού βοηθάει στην παραγωγή σάλιου και ανακουφίζει την ξηρότητα του λαιμού και το μέλι ανακουφίζει από το οίδημα και τη φλεγμονή.

Προτιμήστε να φάτε κοτόσουπα η οποία θα καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τρώγεται εύκολα.

Μην καταναλώνετε κρύες ή καυτερές τροφές γιατί ο ήδη ερεθισμένος σας λαιμός θα ερεθιστεί περισσότερο.

Πιείτε ζεστά ροφήματα για ενυδάτωση, αλλά και για να μαλακώσει ο λαιμός και έτσι να περιοριστεί ο πόνος.

Να τρώτε υγιεινές τροφές, να καταναλώνετε πορτοκαλάδες που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας και να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες.

Για τον βήχα:
Θυμάρι

Το θυμάρι αποτελεί εγκεκριμένη θεραπεία για το βήχα και φάρμακο για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, τη βρογχίτιδα και τον κοκκύτη. Ο λόγος είναι ότι τα μικροσκοπικά φύλλα του είναι γεμάτα με ενώσεις που καταστέλλουν τον βήχα. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το θυμάρι χαλαρώνουν τον τραχειακό μυ που εμπλέκεται στο βήχα, ενώ συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και των πονοκεφάλων. Για να φτιάξετε αφέψημα με θυμάρι, ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένα φύλλα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά σκεπασμένο και στη συνέχεια σουρώστε το και πιείτε το.

Λιναρόσποροι, μέλι και λεμόνι

Όταν οι λιναρόσποροι βράσουν σε νερό, παράγουν μια παχιά γέλη που διευκολύνει το λαιμό και μειώνει τη δυσφορία του βρογχικού σωλήνα. Το μέλι και το λεμόνι δρουν ως ήπια αντιβιοτικά, κάνοντας αυτό το σιρόπι εξαιρετικά χαλαρωτικό. Για να φτιάξετε αυτό το σπιτικό φάρμακο, βράζετε 2 με 3 κουταλιές σπόρους λιναριού σε 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να γίνει παχύρρευστο. Στη συνέχεια προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας μέλι και χυμό λεμονιού. Λαμβάνετε μία κουταλιά της σούπας, όπως θα κάνατε με ένα σιρόπι για τη θεραπεία του βήχα.

Μαύρο πιπέρι για τον παραγωγικό βήχα

Το μαύρο πιπέρι διεγείρει την κυκλοφορία και τη ροή βλέννας. Το μέλι είναι ένα φυσικό κατασταλτικό του βήχα και ήπιο αντιβιοτικό. Για να φτιάξετε το αφέψημα, τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι. Γεμίστε με βραστό νερό και αφήστε το καλυμμένο για 15 λεπτά. Το αφέψημα λειτουργεί καλύτερα σε παραγωγικό βήχα και δεν είναι κατάλληλο για ξηρό βήχα.

Λεμόνι για γρήγορη ανακούφιση

Πάρτε ένα τέταρτο φρέσκου λεμονιού, πασπαλίστε το με μαύρο πιπέρι και αλάτι και πιπιλίστε το για γρήγορη ανακούφιση. Εάν δεν μπορείτε να φάτε απευθείας το λεμόνι, δοκιμάστε να πιείτε νερό με λεμόνι, που έχει έτσι κι αλλιώς πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Ζεστό γάλα

Ένας πολύ δημοφιλές κατασταλτικό του βήχα είναι ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα στο οποίο θα προσθέσετε λίγο μέλι.

Αμύγδαλα

Σύμφωνα με κάποιες τοπικές παραδόσεις, τα αμύγδαλα βοηθούν στην ανακούφιση των βρογχικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βήχα. Ανακατέψτε μερικά κουταλάκια του γλυκού αμυγδαλόσκονη σε χυμό πορτοκάλι και πιείτε το σαν φυσική θεραπεία για το βήχα.