Πως είπατε κ. Μπάν Κι Μουν;

Η εκπρόσωπος τύπου του κινήματος των Οικολόγων κ. Ελένη Χρυσοστόμου, σχολιάζοντας τις αναφορές Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό δήλωσε:

Οι αναφορές του κ. Μπαν Κι Μουν στο Κυπριακό σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο, είναι και προκλητικές και ενδεικτικές των προθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κ. Μπαν κι Μουν -αν ισχύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες- αθώωσε τον κ.’Ερογλου και την Τουρκία οι οποίοι τον Φθινόπωρο του 2011 διέκοψαν τις συνομιλίες για το Κυπριακό ως αντίδραση στην ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ξέχασε ο Κορεάτης διπλωμάτης ότι αυτός ήταν ο λόγος της 18μηνης διακοπής των συνομιλιών και όχι βέβαια οι Προεδρικές εκλογές. Αν μάλιστα η εκλογή του νόμιμου και διεθνώς αναγνωρισμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται να είναι για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ “εκλογές στην ελληνοκυπριακή κοινότητα” προκύπτει σοβαρό ζήτημα αρχής. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες πρόκειται για μία δήλωση με μεγάλη πολιτική σημασία αφού ο κ. Μπαν κι Μουν φαίνεται να μην αναγνωρίζει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την Κύπρο.

Είναι φανερό ότι σήμερα πληρώνουμε τα λάθη της κυβέρνησης κ.Χριστόφια η οποία εφάρμοσε μία πολιτική απενοχοποίησης της Τουρκίας για τα εγκλήματα της στην Κύπρο και για τη διακοπή των συνομιλιών από το φθινόπωρο του 2011. Δεν είναι μόνο ο κ. Μπαν κι Μουν που δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες της Τουρκίας αφού η ίδια η Κυπριακή ηγεσία στο όνομα της πολιτικής του “καλού παιδιού” απέφυγε να αναδείξει και να προβάλει, αυτές τις ευθύνες.

Περιμένουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα αντιδράσει δυναμικά στην απαράδεκτη δήλωση του κ.Μπαν κι Μουν και δεν θα στρουθοκαμηλίσει για άλλη μια φορά.