Πυρκαγιά στην Εύβοια: Μέτωπο χιλιομέτρων από τις αναζωπυρώσεις

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Μέτωπο χιλιομέτρων από τις αναζωπυρώσεις

Oλονύχτια, τιτάνια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Εύβοια, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες, οι οποίες κατέκαυσαν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος.

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αυτοθυσία οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια.

Ατέλειωτο μαύρο τοπίο αποκαλύπτει η σημερινή μέρα στην Κεντρική Εύβοια

Ατέλειωτο μαύρο τοπίο αποκαλύπτει η σημερινή μέρα στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης. Με τον πλέον τραγικό τρόπο μιλούν για τρομακτική οικολογική καταστροφή ωστόσο όμως η σημερινή μέρα φέρνει και μια ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν την δική τους μάχη από το έδαφος και τον αέρα για να περιορίσουν τα περιφερειακά μέτωπα που απειλούν να επεκταθούν.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα, έχουν καεί όμως αυτοκίνητα. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος. Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Εύβοια

“Τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςο οποίος επισκέφτηκε την Εύβοια το μεσημέρι. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει το έργο της καταγραφής της έκτασης της ζημιάς από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια και διαβεβαίωσε ότι θα αποκατασταθούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν καταστροφές.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ταυτόχρονα σε εγρήγορση, σημειώνοντας πως “οφείλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι” και στέλνοντας μήνυμα ότι “δεν έχει τελειώσει ακόμη η αντιπυρική περίοδος”. “Η Πολιτική Προστασία είναι μεγάλο στοίχημα”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι το επόμενο διάστημα “θα κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο που λειτουργεί η Πολιτική Προστασία”.

Επιπρόσθετα, είπε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους όσους δίνουν τη μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια, από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρέθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης. Ο κ Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

Σε ετοιμότητα παραμένουν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών

Σε ετοιμότητα παραμένουν το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκλιδας και το Κέντρο Υγείας Ψαχνών, ενώ στην περιοχή παραμένουν τρία ασθενοφόρα. Τα παραπάνω αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τονίζει επίσης ότι δεν είχαμε κανένα αναπνευστικό περιστατικό ή τραυματισμό που να οφείλεται στην πυρκαγιά στα νοσοκομεία που εφημέρευαν χθες.