«Πυρά» κατά Χάρι και Μέγκαν: Ο Καναδάς δεν είναι κέντρο διερχομένων

Όπως φαίνεται, δεν θα είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα στον Καναδά για τους Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν γιατί άρχισαν τα «πυρά» από διάφορα τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύτηκε, οι Καναδοί αγαπούν τον πρίγκιπα Χάρι, όμως η πλειοψηφία τους λέει ότι δεν θέλει να αναλάβει τα έξοδα ασφαλείας για τη διαμονή του στον Καναδά, όπου σχεδιάζει να ζει κάποιους μήνες του χρόνου με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ.

Το 73% των Καναδών που ρωτήθηκε από το ινστιτούτο Angus Reid εκτιμά ότι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ πρέπει να πληρώσουν «οι ίδιοι» όλα τα έξοδα που συνδέονται με τη διαμονή τους στον Καναδά, ιδίως τις δαπάνες για την ασφάλειά τους.

Ένας στους πέντε Καναδούς (19%) θα αποδεχόταν να πληρώσει ένα μέρος του κόστους και μονάχα το 3% όλον τον λογαριασμό, σύμφωνα με αυτή τη διαδικτυακή δημοσκόπηση που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη με τη συμμετοχή 1.154 προσώπων.

Καναδικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι το κόστος που σχετίζεται με την προστασία του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ ανέρχεται σε περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (1,2 εκατομμύρια ευρώ) τον χρόνο.

Η καναδική κυβέρνηση δεν έχει, εντούτοις, αποφασίσει ακόμη εάν θα τα αναλάβει, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

«Το Κεμπέκ δεν πρέπει να το πληρώσει αυτό» υποστήριξε από την πλευρά του ο Ιβ Φρανσουά Μπλανσέ, ο επικεφαλής του Μπλοκ του Κεμπέκ, του κόμματος των αυτονομιστών στο κοινοβούλιο του Καναδά.

«Ο Καναδάς δεν είναι κέντρο διερχομένων», «Στον Καναδά δεν υπάρχουν τίτλοι όπως, «κόμης Σάσεξ του Ροζεντέιλ» ή «πρίγκιπας Χάρι του Πόιντ Γκρέι», «Η μοναρχία στον Καναδά είναι εικονική», γράφει η «Globe and Mail», μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην χώρα, όπου θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ

Τη Δευτέρα, ύστερα από την πρωτοφανή για την ιστορία της μοναρχίας «σύσκεψη του Σάντριγχαμ», η βασίλισσα Ελισάβετ με βαριά καρδιά έδωσε το πράσινο φως» στον εγγονό της, πρίγκιπα Χάρι και στην σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, να ξεκινήσουν μια νέα ζωή χωρίς βασιλικά καθήκοντα και να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Καναδά.

Ήδη, στη χώρα όπου το λαμπερό ζευγάρι πέρασε τις γιορτές των Χριστουγέννων βρίσκεται η δούκισσα του Σάσεξ μαζί με τον οκτώ μηνών γιο της Άρτσι ενώ ο πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να συναντήσει την οικογένειά του μέσα στην εβδομάδα. Μάλιστα, την Τρίτη η Αμερικανίδα, πρώην ηθοποιός, έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το Megxit, όταν αναχώρησε από την πολυτελή έπαυλη που κατοικεί στο νησί του Βανκούβερ και με υδροπλάνο ταξίδεψε στο Βανκούβερ για να επισκεφθεί καταφύγιο προστασίας γυναικών.

Όμως, παρόλο που ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ έχουν εκφράσει την επιθυμία μέσω ανακοίνωσής τους, την περασμένη Τετάρτη, να παραιτηθούν από τον στενό πυρήνα της βασιλικής οικογένειας και να μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Βόρειας Αμερικής, ο Καναδάς, που είναι η χώρα στην οποία το ζευγάρι επιθυμεί να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του, δεν είναι σίγουρο πως βλέπει με «καλό μάτι» την «απόβαση» Βρετανών γαλαζοαίματων στα εδάφη του.

Μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην χώρα και μάλιστα, φιλομοναρχική, η «Globe and Mail» με εκτενές δημοσίευμά της στέλνει μήνυμα στον Χάρι και την πρώην πρωταγωνίστρια του νομικού δράματος Suits πως το ζευγάρι δεν είναι καλοδεχούμενο στον Καναδά, πρώην βρετανική αποικία, μέλος της Κοινοπολιτείας, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ είναι τυπικά η κεφαλή της χώρας. Ο Καναδάς έγινε ανεξάρτητο κράτος την 1η Ιουλίου του 1867.

«Είστε ευπρόσδεκτοι μόνο για να μας επισκεφθείτε», αναφέρει η φιλομοναρχική εφημερίδα

Στο δημοσίευμα η εφημερίδα καλεί την καναδική κυβέρνηση να πει «όχι» στην διαμονή του λαμπερού ζευγαριού σε καναδικό έδαφος και τονίζει πως «ο Καναδάς δεν είναι κέντρο διερχομένων για όποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας αναζητά μια νέα ζωή εκτός Βρετανίας ενώ παραμένει μέλος της βασιλικής οικογένειας». «Είστε ευπρόσδεκτοι να μας επισκεφθείτε, αλλά για όσο παραμένετε ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο Καναδάς δεν μπορεί να σας επιτρέψει να έρθετε για να ζήσετε», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η συντηρητική εφημερίδα, που παραδοσιακά στηρίζει την μοναρχία, τονίζει, επίσης, πως μερικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση του Καναδά συμφώνησε να καλύψει τα έξοδα προστασίας του πρίγκιπα και της συζύγου του, μια είδηση που αργότερα διέψευσε ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως, αν ο Χάρι και η Μέγκαν ήταν απλοί πολίτες θα ήταν καλοδεχούμενοι να ζήσουν στην χώρα, αλλά «αυτής της χώρας η μοναδική μοναρχία και η ευαίσθητη αλλά απαραίτητη θέση της στο συνταγματικό μας σύστημα, συνεπάγεται πως ένας βασιλικός κάτοικος – ο πρίγκιπας που είναι έκτος στην διαδοχή του θρόνου – δεν είναι κάτι που ο Καναδάς μπορεί να επιτρέψει. Αυτό σπάει ένα σιωπηλό συνταγματικό ταμπού».

«Η μοναρχία στον Καναδά είναι εικονική – Δεν υπάρχουν τίτλοι ευγενείας»

«Η μοναρχία στον Καναδά είναι εικονική, οι βασιλείς μας δεν μένουν εδώ. Βασιλεύουν από απόσταση. Είναι στις καρδιές μας αλλά μακριά από τις εστίες μας», γράφει το δημοσίευμα και τονίζει, ειρωνικά, πως στον Καναδά δεν υπάρχουν τίτλοι όπως, «κόμης Σάσεξ του Ροζεντέιλ» ή «πρίγκιπας Χάρι του Πόιντ Γκρέι», όπου Ροζεντέιλ είναι μια από τις πιο ακριβές περιοχές στα περίχωρα του Τορόντο και το Πόιντ Γκρέι είναι πλούσια γειτονιά στο Βανκούβερ.

Η εφημερίδα καλεί την κυβέρνηση του Καναδά να ξεκαθαρίσει όλα τα παραπάνω στον δούκα και την δούκισσα του Σάσεξ, που όχι μόνο δεν επιθυμούν να αποποιηθούν τους τίτλους ευγενείας τους, αλλά έχουν δρομολογήσει σχέδιο με το brand «Royal Sussex» να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που θα τους αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Η φιλομοναρχική εφημερίδα στέλνει μήνυμα στον εγγονό της βασίλισσας και στην φιλόδοξη σύζυγό του για τους τίτλους τους και τονίζει πως από το 1919 ο Καναδάς έχει ζητήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην προσφέρει τίτλους ευγενείας σε Καναδούς πολίτες ενώ αναφέρει πως από την δεκαετία του ’50 οι γενικοί κυβερνήτες στην χώρα είναι Καναδοί. Μετά την παραίτηση των Σάσεξ από τα βασιλικά καθήκοντα δημοσιεύματα στη Βρετανία ανέφεραν πως, ίσως, ο πρίγκιπας Χάρι θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα γενικού κυβερνήτη στον Καναδά, αφού η χώρα είναι μέλος της βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Περισσότερο από 10 εκατ. δολάρια ετησίως το κόστος προστασίας του Χάρι και της Μέγκαν

Ο Κρις Μάδερς, πρώην αξιωματούχος στην Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP), ο οποίος εργάστηκε και στην φύλαξη υψηλών επισκεπτών στον Καναδά, δήλωσε πως η προστασία του εγγονού της βασίλισσας και της Αμερικανίδας συζύγου του θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερο από 10 εκατ. δολάρια (Καναδά) ετησίως και πιο πολύ ακόμα και από την φύλαξη του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο ίδιος, τόνισε πως το υψηλό κόστος οφείλεται στο ό,τι η υπηρεσία θα πρέπει να δημιουργηθεί από το μηδέν, με συστήματα ασφαλείας και φράχτες προστασίας στην κατοικία που θα επιλέξουν να ζήσουν καθώς και σωματοφύλακες και οχήματα ενώ το κόστος θα επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω, όταν το ζευγάρι ταξιδεύει και μάλιστα, στις περιπτώσεις που ο Χάρι και η Μέγκαν δεν ταξιδεύουν μαζί.

Γιατί οι Σάσεξ επέλεξαν τον Καναδά για τη νέα τους ζωή

Ο Καναδάς είναι η αγαπημένη χώρα του Βρετανού γαλαζοαίματου και της Αμερικανίδας ηθοποιού. Αν και το ζευγάρι γνωρίστηκε σε «τυφλό ραντεβού» μέσω κοινής φίλης στο Λονδίνο το 2016, στο Τορόντο έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ένα χρόνο αργότερα στην έναρξη των αγώνων Invictus Games, των οποίων ο έκτος στην διαδοχή του θρόνου της Γηραιάς Αλβιόνας είναι εμπνευστής.

Στο Τορόντο ζούσε, επίσης, επί επτά χρόνια η Μέγκαν Μαρκλ, καθώς εκεί γινόντουσαν τα γυρίσματα της δικαστικής σειράς Suits στην οποία η δούκισσα του Σάσεξ πρωταγωνιστούσε. Στον Καναδά η Μέγκαν Μαρκλ έχει αποκτήσει πολλούς φίλους μεταξύ των οποίων η Τζέσικα Μαλρόνεϊ, στιλίστρια, η οποία ήταν καλεσμένη στον εντυπωσιακό γάμο του ζευγαριού τον Μάιο του 2018 στο Ουίνδσορ. Αλλά και την έξι εβδομάδων άδεια που πήρε το ζευγάρι από τα βασιλικά καθήκοντα τις ημέρες των Χριστουγέννων την πέρασε στο νησί Βανκούβερ του Καναδά, σε πολυτελή βίλα μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Η ταυτότητα του ιδιοκτήτη της βίλας παραμένει ακόμα άγνωστη.