Πτώση καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων

Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια για τις καταθέσεις των νοικοκυριών ή σημείωσαν πολύ μικρή πτώση, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκε.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για Επιτόκια των Νομισματικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, που δημοσιοποίησε σήμερα το Τμήμα Στατιστικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τα οποία αφορούν καταθέσεις και δάνεια σε ευρώ, για νέες εργασίες (νέες συμβάσεις δανείων και καταθέσεων, καθώς και υφιστάμενες συμβάσεις, οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης), για το μήνα αναφοράς Απρίλιο 2014, μείωση παρουσίασαν και τα δανειστικά επιτόκια πλην των επιτοκίων για δάνεια για αγορά κατοικίας.

Στην ανακοίνωσή της, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι τα πλείστα επιτόκια για καταθέσεις από νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα ή σημείωσαν πολύ μικρή πτώση, ωστόσο, προσθέτει πως το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά, η οποία είναι η πιο σημαντική κατηγορία καταθέσεων, αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 2,67% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας έως ενός έτους από μη χρηματοδοτικές εταιρείες αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 2,42% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανείων προς νοικοκυριά, αναφέρει πως παρουσίασαν μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με εξαίρεση τα δάνεια για αγορά κατοικίας.

Συγκεκριμένα, η ΚΤ αναφέρει πως η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε για το επιτόκιο που αφορά λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά, το οποίο υποχώρησε στο 4,98% σε σύγκριση με 5,93% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια προς νοικοκυριά κατέγραψε σημαντική μείωση, υποχωρώντας κατά 31 μονάδες βάσης στο 6,08%.

Από την άλλη πλευρά, το επιτόκιο για δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανήλθε στο 4,66% συγκρινόμενο με 4,53% τον προηγούμενο μήνα, ενώ όσον αφορά στα επιτόκια δανείων προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες, οι κυριότερες κατηγορίες σημείωσαν πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, η ΚΤ αναφέρει η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε για το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες, για ποσά άνω του €1.000.000, το οποίο κατήλθε στο5,70% σε σύγκριση με 5,82% τον προηγούμενο μήνα.