ΠτΔ: Χωρίς δότες οργάνων δεν θα υπήρχε μεταμόσχευση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, την οποία  διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας προς τιμήν του Γιώργου Κυριακίδη, ο οποίος πραγματοποίησε το 1986 με επιτυχία την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στο Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη Λευκωσία, εξήρε τη σημασία της αλτρουιστικής πράξης των δοτών οργάνων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ότι, για να μπορούμε να περηφανευόμαστε για τις επιτυχίες του Μεταμοσχευτικού μας Κέντρου, έχει προηγηθεί η αλτρουιστική πράξη των δοτών οργάνων.

“Είναι μερικές στιγμές στην ζωή μας που τις ξεχωρίζουμε. Στιγμές οι οποίες αποκτώντας μία ιδιαίτερη αξία στην συλλογική μας μνήμη, προσθέτουν περηφάνια και μας κάνουν να αισθανόμαστε τιμή για όσα σε αυτό τον μικρό τόπο μπορέσαμε να δημιουργήσουμε.

Για την πατρίδα μας μία τέτοια ιδιαίτερη στιγμή, αποτελεί η μέρα που ο Γιώργος Κυριακίδης στις 30 Οκτωβρίου του 1986, πραγματοποίησε με επιτυχία στο Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη Λευκωσία, την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού.

Δότρια ήταν μία νέα μητέρα 49 ετών και λήπτρια η 22 ετών κόρη της.

Για πρώτη φορά στην Κύπρο, όχι πολύ αργότερα από άλλες περισσότερο ανεπτυγμένες στον τομέα της ιατρικής επιστήμης χώρες, ένας άνθρωπος με την ομάδα που δημιούργησε, πέτυχε κάτι το οποίο οι περισσότεροι από εμάς θεωρούσαμε πως ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Και όμως. Οι διθυραμβικοί τίτλοι των εφημερίδων της επόμενης ημέρας, έδιναν αυτή την αίσθηση της έκπληξης που συνοδεύεται από περηφάνια και ελπίδα πως πολλά σπουδαία πράγματα μπορούν να γίνουν σε αυτό τον τόπο εάν άνθρωποι επιστήμονες, εμπνευσμένοι, οραματιστές και αποφασισμένοι να πετύχουν, θέτουν τις προσωπικές τους δυνατότητες στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους.

Και το τονίζω: Των συνανθρώπων μας γενικότερα και όχι των συμπολιτών μας και το επισημαίνω γιατί η εμβληματική πρώτη μεταμόσχευση που πραγματοποίησε ο Γιώργος Κυριακίδης στην Κύπρο, δεν άνοιγε μόνο τον δρόμο για ιατρικές υπηρεσίες πρωτοφανείς για τους Κυπρίους πολίτες.

Στην ουσία, άνοιγε την ίδια στιγμή τοΝ δρόμο για την ένταξη της χώρας μας σε ένα επιστημονικό δίκτυο που μας συνέδεε με όλο τον κόσμο, σε ένα δίκτυο που σήμερα η Κύπρος αποτελεί εκλεκτό μέλος.

Με το πρώτο βήμα, την πρώτη μεταμόσχευση, ο Γιώργος Κυριακίδης ανοίγοντας τον δρόμο αυτό στάθηκε στη συνέχεια με συνέπεια για δεκαετίες πρωτοπόρος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Στο Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο πραγματοποιήθηκαν έκτοτε σχεδόν 900 νεφρικές μεταμοσχεύσεις, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος εάν κανείς λάβει υπόψη το μέγεθος της χώρας μας.

Σε αυτό το σημείο νιώθω την ανάγκη και επιτρέψτε μου να εξάρω την καθοριστική συμβολή του Γώγου Παρασκευαϊδη που μέσα από τις δράσεις του Ιδρύματος Γώγου και της Θέλμας Παρασκευαϊδη δημιούργησαν το Μεταμοσχυετικό κέντρο

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί μαζί με την αποκωδικοποίηση του DNA, ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της μάχης της Ιατρικής στον 20ο και 21ο αιώνα έναντι της φθοράς στον ανθρώπινο οργανισμό που προκαλεί η χρόνια δυσλειτουργία κάποιου ζωτικού οργάνου.

Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκσυγχρονίσαμε περαιτέρω το σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων, ώστε αυτό να είναι εναρμονισμένο με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Η νέα νομοθεσία εισήγαγε το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων που αποτελείται από 10 μέλη που εκπροσωπούν όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της πολιτείας, της κοινωνίας και των ίδιων των ασθενών, για τον καλύτερο έλεγχο της ποιότητας και της ασφάλειας των μεταμοσχεύσεων, την ιχνηλασιμότητα δοτών, οργάνων και ληπτών.

Από το 1986 που έγινε η πρώτη μεταμόσχευση στην Κύπρο μέχρι και σήμερα, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα σε σχέση με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Περίπου 200 μεταμοσχεύσεις νεφρών στο Γενικό Νοσοκομείο έχουν πραγματοποιηθεί, με τη βιωσιμότητα των μοσχευμάτων στα 3.5 έτη μέσο όρο παρακολούθησης να είναι περίπου 97%, τη στιγμή που σε άλλες αναπτυγμένες χώρες είναι γύρω στο 90-94% μόνο για το πρώτο έτος.

Η βιωσιμότητα των ιδίων των ασθενών ξεπερνά το 97% στα 3.5 έτη μέσο όρο παρακολούθησης, ενώ σε άλλες αναπτυγμένες χώρες κυμαίνεται γύρω στο 96-97% μόνο το πρώτο έτος.

Όπως πάντοτε συμβαίνει με τις σπουδαίες εξελίξεις, και τους εμπνευσμένους πρωτοπόρους, ο Γιώργος Κυριακίδης πρωτοστάτησε σε ένα κίνημα ζωής, το κίνημα των δοτών οργάνων. Η συμβολή του παράλληλα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών υπήρξε επίσης καθοριστική, γιατί απέδειξε με το έργο του πως η δωρεά οργάνων αποτελεί προσφορά ζωής.

Για να μπορούμε να περηφανευόμαστε για τις επιτυχίες του Μεταμοσχευτικού μας Κέντρου, έχει προηγηθεί η αλτρουιστική πράξη των δοτών οργάνων.

Χωρίς αυτούς ως απαραίτητη προϋπόθεση δεν θα υπήρχε η μεταμόσχευση. Η πρώτη τιμή, η πρώτη αναγνώριση απευθύνεται λοιπόν σε εκείνους που πολλοί από αυτούς, ακόμη και στη φοβερή στιγμή του θανάτου ενός οικείου προσώπου, βρίσκουν το κουράγιο να στηρίξουν έναν άλλο συνάνθρωπο μας.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την αύξηση της δωρεάς από μεταθανάτιους δότες, μέσω διάφορων ενεργειών που συμβάλλουν στη διαφώτιση των πολιτών για τη μεταθανάτια αλλά και η ζώσα δωρεά οργάνων, στηρίζοντας παράλληλα τους συμπολίτες μας που προβαίνουν στην κορυφαία αυτή πράξη αλτρουισμού.

Θέλω να συγχαρώ το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών που σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβαν αυτή την πρωτοβουλία, ένα έργο που ακολουθεί τον πρωτοπόρο των μεταμοσχεύσεων και των δράσεων όσον αφορά την ενθάρρυνση και είναι είναι πάντα καλό να αναφέρονται στον Δρα Κυριακίδη.

Ενδεικτικά αναφέρω πως με πρόσφατες ενέργειες του Συμβουλίου Μεταμόσχευσης και του Υπουργείου Υγείας, οι άμεσες οικογένειες των θανούντων δοτών οργάνων δικαιούνται πλέον δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.

Πρόσθετα, οι ζώντες δότες οργάνων που τείνουν χείρα βοήθειας με τον αλτρουισμό τους παρακολουθούνται δια βίου δωρεάν στο Μεταμοσχευτικό για θέματα που σχετίζονται με τη δωρεά τωμ νεφρών.

Πέραν τούτων, Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της μεταμόσχευσης οργάνων, προχωρά στη δημιουργία ανεξάρτητου χώρου για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο, όπου θα περιθάλπονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς κατ’ αποκλειστικότητα.

Ο άνθρωπος που σήμερα τιμούμε, ο Γιώργος Κυριακίδης υπηρέτησε με πάθος, και ενθουσιασμό την ιατρική. Για αυτό και άφησε ως παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο που σήμερα μνημονεύουμε.

Η δική μας ευθύνη είναι να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε αυτή την τεράστια προσφορά. Αυτή ας είναι η καλύτερη αναφορά στη μνήμη του.”

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του ΓΤΠ, Σόφη Μιχαηλίδη, είπε πως εκείνο που ενώνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με τον δρα Κυριακίδη είναι η αποστολή για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τα ιδιαίτερα και ευαίσθητα ζητήματα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων.

«Για κάποιους από εμάς δυστυχώς θα έρθει εκείνη η δύσκολη ώρα που θα χρειαστεί να αποχωριστούμε πολύτιμους ανθρώπους της ζωής μας. Έχουμε όμως την επιλογή μας να σώσουμε τους πολύτιμους ανθρώπους των διπλανών μας. Και η ηθική ικανοποίηση από αυτή μας την απόφαση δεν μπορεί να μας αφήνει ασυγκίνητους», είπε.

«Νομίζω αυτό θα ήταν και το καλύτερο μνημόσυνο για τον Γιώργο Κυριακίδη», κατέληξε.