ΠτΔ: Υπάρχουν απόλυτες συγκλίσεις με τα κόμματα για Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Άδωνη Χριστοφόρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.

Ερωτηθείς για τη σημερινή σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, με Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, υπάρχουν κοινοί στόχοι με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να εργαστούμε, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν. Χρειάζεται και η συνεργασία των υφιστάμενων δημάρχων, των δημοτικών συμβουλίων, έτσι ώστε να έχουμε μια πετυχημένη υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Για ενδεχόμενες προκλήσεις ή προβλήματα που θα προκύψουν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει θέληση τόσο από την εκτελεστική εξουσία όσο και από την πλευρά της νομοθετικής εξουσίας και είναι εδώ για να τα λύσουν.

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία της κας Αννίτας Δημητρίου από τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος είπε: «Αναγάγουμε ένα θέμα το οποίο δεν υπάρχει. Η Πρόεδρος της Βουλής, η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, σίγουρα είχε άλλες υποχρεώσεις και δεν μπορούσε να παραστεί. Ήταν εκπρόσωπος της εκεί, άρα να μην συζητούμε ένα θέμα το οποίο ειλικρινά δεν υπάρχει».

Σε ερώτηση αν αναμένονται αλλαγές μετά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πριν τις εκλογές σίγουρα δεν θα υπάρξουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές που θα επηρεάζουν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης με οποιονδήποτε τρόπο. «Μετά, μακάρι να μην υπάρξουν προκλήσεις και προβλήματα και δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Αν υπάρξουν, σίγουρα είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι υπάρχουν κάποια θέματα, τα οποία θα δούμε στην πορεία και ανέφερε ότι σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως το Γενικό Σύστημα Υγείας για παράδειγμα, έτσι και σε αυτή της δημόσιας διοίκησης βλέπω ότι υπάρχουν ήδη κάποιες προκλήσεις, «και είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε. Είναι κάτι πολύ φυσιολογικό».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχουν συγκλήσεις με τα κόμματα σε σχέση με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Απόλυτες συγκλίσεις. Διεξήχθη μια εξαιρετική συζήτηση. Έχουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις και είμαι σίγουρος ότι θα τα πετύχουμε μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια».