ΠτΔ: Το Pafos Aphrodite Festival αναβαθμίζει το πολιτιστικό προϊόν της Κύπρου

Ικανοποίηση για τον θεσμό του Pafos Aphrodite Festival, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης της όπερας «Ο κουρέας της Σεβίλλης», στο πλαίσιο του Pafos Aphrodite Festival, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω με ιδιαίτερη ικανοποίηση να χαιρετίσω ένα θεσμό που εδώ και 20 χρόνια έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις,όχι μόνον των Κυπρίων, αλλά και των επισκεπτών της Πάφου, των ξένων τουριστών. Μια πολιτιστική δράση και πολιτιστική εκδήλωση που δημιουργεί προοπτικές για αναβάθμιση του πολιτιστικού μας, όχι μόνο προϊόντος, αλλά και κουλτούρας στην Κύπρο και προς αυτή την κατεύθυνση έχει σημαντικά συμβάλει ο θεσμός του ετήσιου φεστιβάλ της Πάφου.

Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Δήμαρχο και κάθε μέλος ξεχωριστά του Pafos Aphrodite Festival, και να ευχηθώ πολλές δεκαετίες ακόμα με ακόμα πιο αναβαθμισμένους τους ρυθμούς και τον αριθμό των εκδηλώσεων».

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας  

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που για άλλη μία χρονιά χαιρετίζω την εναρκτήρια εκδήλωση της οπερατικής παραγωγής που παρουσιάζει φέτος το Pafos Aphrodite Festival.

Συμπληρώνοντας αισίως είκοσι χρόνια επιτυχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, το φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί και καταξιωθεί ως θεσμός διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Στη μακρόχρονη δημιουργική του πορεία και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν κάθε χρόνο τη διοργάνωση, η Πάφος και το Μεσαιωνικό της Κάστρο είχαν την τιμή να υποδεχθούν υψηλού επιπέδου ρεπερτόριο, μίας εκ των πλέον εκλεπτυσμένων μορφών τέχνης και έκφρασης.

Φέτος το Pafos Aphrodite Festival ανοίγει την αυλαία του, με το παγκοσμίως αγαπημένο αριστούργημα του Rossini «Ο Κουρέας της Σεβίλλης». Μία παραγωγή του ιταλικού οργανισμού Teatro Lirico Italiano, σε συνεργασία με το Θέατρο Ventidio Basso Ascoli Piceno και τη συμμετοχή της πλέον καταξιωμένης Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, η οποία αναμφίβολα θα προσφέρει ένα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα.

Υπερθέαμα, το οποίο πέραν πάσης αμφιβολίας, θα ανταμείψει απόλυτα τις χιλιάδες των φίλων της κλασικής μουσικής που θα βρεθούν στην Πάφο για τις παραστάσεις.

Η διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival, αναμφίβολα συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην ενδυνάμωση της μουσικής παιδείας και συνείδησης μέσα από τη διαμόρφωση ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής εκτίμησης όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του πολιτιστικού επίπεδου της χώρας μας.

Αναδεικνύοντας την πλούσια και μακραίωνη πολιτιστική ιστορία του τόπου, έχει πρόσθετα εδραιώσει τον πολιτιστικό τουρισμό στο νησί μας καθιερώνοντας το ως έναν προορισμό που προσφέρει στους επισκέπτες πληθώρα ξεχωριστών και αξιόλογων δυνατοτήτων ψυχαγωγίας.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός, όπως προανέφερα, ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή συρρέουν στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου πλήθος μόνιμων κατοίκων της Κύπρου αλλά και επισκεπτών του τόπου μας, ενόψει των παραστάσεων του Φεστιβάλ.

Θα ήθελα να καλωσορίσω τη φίλη Υπουργό Αποδήμων της Αιγύπτου και όλους τους άλλους εκλεκτούς καλεσμένους Δημάρχους από την Ελλάδα.

Η ενεργότερη εμπλοκή και αξιοποίηση Κύπριων καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια στο Φεστιβάλ, είναι χαρακτηριστική των αρίστων πολιτιστικών σχέσεων που διατηρούμε με άλλες χώρες και των προοπτικών συνέχισης και ενίσχυσης ανάλογων συνδιοργανώσεων μεσημαντικούς οργανισμούς του εξωτερικού.

Είναι την ίδια στιγμή επιβεβαιωτική του εξελισσόμενου  Κυπριακού καλλιτεχνικού δυναμικού και των δυνατοτήτων του, γεγονός που ανταποκρίνεται πλήρως στους ιδρυτικούς στόχους της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival για τη διοργάνωση στο εγγύς μέλλον μιας αμιγώς κυπριακής οπερατικής παραγωγής, την οποία εύχομαι σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές για την μέχρι τώρα άξια επαίνου πορεία που ακολούθησε το Φεστιβάλ, και ιδιαίτερα για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην μεγάλη επιτυχία την οποία σημείωσε η Πάφος σαν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, καθοριστική πρέπει να θεωρείται η συμβολή του Φεστιβάλ στον στόχο του εμπλουτισμού και της αναβάθμισης της πνευματικής και καλλιτεχνικής κίνησης και δράσης της Πάφου, μέσω της απόφασης που έλαβαν ο Δήμαρχος και οι Αρχές της πόλης για τη σύσταση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού Οργανισμού προαγωγής του Πολιτισμού και της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.

Την ίδια στιγμή, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ συμβάλλουν τα μέγιστα στις δράσεις που αναπτύσσουμε από την πλευρά μας ως Κυβέρνηση, για την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, με στόχο να καταστεί ελκυστικός τουριστικός ποιοτικός προορισμός.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, πέραν της χορηγίας ύψους 150 χιλιάδων ευρώ από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της σταθερής οικονομικής στήριξης των εκδηλώσεων του φεστιβάλ από τον ΚΟΤ, ότι η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε και συνεχής αρωγός σε κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην ανάδειξη της ποιοτικής δημιουργίας, της καλαισθησίας, της παιδείας και της ταυτότητας του τόπου.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μία φορά τον Πρόεδρο, Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος, και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Pafos Aphrodite FestivalCyprus, αλλά και όλους τους συντελεστές της παράστασης για το ξεχωριστό από καλλιτεχνικής και οργανωτικής άποψης πολιτιστικό θέαμα που μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε.

Εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο στους μελλοντικούς στόχους των διοργανωτών όσο και στις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ.