ΠτΔ: Το ΗΒ αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς εταίρους για την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη απόψε στο επιχειρηματικό δείπνο που διοργάνωσε στο Λονδίνο το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στην ομιλία του στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην κυπριακή παροικία ανέφερε ότι πέραν των 300 χιλιάδων Κυπρίων διαβιούν στο ΗΒ και συνιστούν τη μεγαλύτερη κυπριακή κοινότητα στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι το ΗΒ αποτελεί για τους Κύπριους έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για σπουδές.

Πρόσθεσε ότι περίπου 60 χιλιάδες Βρετανοί διαβιούν μόνιμα στην Κύπρο και σημείωσε τον μεγάλο αριθμό αφίξεων τουριστών από τη Βρετανία. Όπως είπε το 2017 καταγράφηκαν 1,3 εκ. αφίξεις από το ΗΒ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα το ΗΒ αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς εταίρους για την Κύπρο στον τομέα των εισαγωγών -εξαγωγών και πολύτιμη πηγή επενδυτικών ροών.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΒ μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω σε τομείς της οικονομίας, όπως ο τραπεζικός τομέας, η ναυτιλία, οι μεταφορές, η Ενέργεια και το εμπόριο.

Αναφερόμενος στην αξιοσημείωτη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος είπε ότι η οικονομία της Κύπρου έχει εξαίρετες προοπτικές στους κύριους παραγωγικούς της τομείς.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στη δημόσια διοίκηση, τον τομέα της ευημερίας και της υγείας καθώς και της φορολογίας.

Επισημαίνοντας την πρόσφατη αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό δικαιώνει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και των πολιτικών της Κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στη διεύρυνση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε πλεόνασμα και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές της Κυβέρνησης για πλήρη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, και για την ψηφιοποίηση βασικών υπηρεσιών με προγράμματα, όπως το e-justice και άλλα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου, σημειώνοντας τα ελκυστικά κίνητρα προς επιχειρηματίες που έχει παράσχει η Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος είπε ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων και στους τομείς των βοηθητικών υπηρεσιών.

Είπε ακόμη ότι προοπτικές για επενδύσεις διανοίγονται και στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τεχνολογίας, των ακινήτων, των τηλεπικοινωνιών, της έρευνας και της καινοτομίας, και της εκπαίδευσης, ενώ τόνισε ότι έχουν δοθεί πολλά φορολογικά κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού που προγραμματίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2019 θα ενισχύσει ακόμη περαιτέρω τη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική βιομηχανία και θα παράσχει υποσχόμενες επενδυτικές ευκαιρίες.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τον διμερή διάλογο με το ΗΒ για τον επανακαθορισμό του δικτύου των διμερών σχέσεων με στόχο την ενίσχυση τους.