ΠτΔ: Ταφόπλακα για το Κυπριακό οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο

Στη συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ αναφέρθηκε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβης των ΗΠΑ κα Judith Garber, με την ευκαιρία της της 245ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχώς ενισχύονται όχι μόνο στο διμερές επίπεδο, αλλά και στο πολυμερές, επισημαίνοντας τη συνεργασία στο πλαίσιο του CYCLOPS, αλλά και της πλατφόρμας 3 συν 1, στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνης με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών – μια θέση που, όπως είπε, επανέλαβε ο Πρόεδρος Biden σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 28 Μαΐου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Biden εξέφρασε στην επιστολή του, σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την απόφαση της Τουρκίας ν’ ανοίξει μέρος των Βαρωσίων.

Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου και στις απειλές που εξαπέλυσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, να μεταφέρουν στις Κυβερνήσεις τους την ανάγκη να πεισθεί ο Τούρκος Πρόεδρος να απόσχει από εντάσεις που θα προκαλέσουν νέες έκνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο.

«Αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, της επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι για την αποκλιμάκωση των εντάσεων έχει υποβάλει προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και όλα τα θέματα που αφορούν το Βαρώσι. Είπε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές θέσεις που έχουν τεθεί στη Γενεύη, δεν επέτρεψαν τη διαδικασία να προχωρήσει.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ισχυρή του δέσμευση για να εμπλακεί σε ένα νέο δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο, με πλήρη σεβασμό στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνων, νοουμένου ότι όλα τα μέρη απέχουν από οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες.